ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αναγνωρίστηκαν τα πρώτα «πλαστικοπαγή», πετρώματα η νέα παραξενιά της Γεωλογίας

Τα ρεύματα που μεταφέρουν σκουπίδια από τον ωκεανό κάνουν το Καμίλο Μπιτς της Χαβάης μια από τις πιο βρόμικες παραλίες του κόσμου. Εκεί είναι που αναγνωρίστηκαν τα πρώτα «πλαστικοπαγή», πετρώματα, σχηματισμένα από άμμο, κοχύλια και λιωμένα πλαστικά.

Η νέα περίοδος

Η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει τη γεωλογία του πλανήτη και αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι ζούμε στην αρχή της «Ανθρωπόκαινου» περιόδου. Τα «πλαστικοπαγή» ή «πλαστικοσυμφυρματοπαγή» πετρώματα (plasticglomerates) πιθανότατα σχηματίστηκαν από τη ροή λιωμένου πλαστικού σε φωτιές που άναψαν επισκέπτες της παραλίας,αναφέρουν αμερικανοί και καναδοί ερευνητές στην επιθεώρηση «GSA Today».

Σε κάποιες περιπτώσεις το λιωμένο πλαστικό έχει κολλήσει πάνω σε κοχύλια, κομμάτια από κοράλλια, κόκκους άμμου και ηφαιστειακές πέτρες, ενώ σε άλλες έχει κυλήσει μέσα σε ρωγμές και τρύπες βράχων, δημιουργώντας πετρώματα Φρανκενστάιν.

Συχνά μάλιστα μπορεί κανείς να διακρίνει μέσα στις πέτρες μισολιωμένα αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες και πλαστικά σχοινιά, επισημαίνει στο δικτυακό τόπο του Science η Πατρίσια Κόρκοραν του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη με τον ωκεανογράφο Τσαρλς Μουρ. Τέτοιοι σχηματισμοί απαντώνται πλέον όχι μόνο στο βρόμικο Καμίλο Μπιτς του Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης αλλά και σε άλλα νησιά του συμπλέγματος.

Ο σχηματισμός

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πετρώματα με πλαστικά είναι πιθανό να σχηματίζονται οπουδήποτε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, όπως στις χωματερές, μαζί με κάποια πηγή θερμότητας όπως οι δασικές πυρκαγιές. Δεδομένου μάλιστα ότι η καύση πλαστικών σκουπιδιών είναι μια πρακτική που συνεχίζει να εφαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου, ο σχηματισμός μεγάλων ποσοτήτων «πλαστικοπαγών» μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Αργά ή γρήγορα, αυτές οι παραξενιές της γεωλογίας θα καταλήξουν στο υπέδαφος ως το τελευταίο κεφάλαιο στο γεωλογικό αρχείο του πλανήτη -όπως συμβαίνει ήδη με τα κομματάκια πλαστικού που ανακαλύπτονται σε ιζήματα σε όλο τον κόσμο. Η ορατή πλέον επίδραση του ανθρώπου στη γεωλογία του πλανήτη είναι εξάλλου το βασικό επιχείρημα όσων ζητούν να κηρυχθεί επίσημα η έναρξη μιας νέας γεωλογικής εποχής, του λεγόμενου «Ανθρωπόκαινου».

Γενική ομοφωνία για το θέμα δεν υπάρχει, καθώς κάποιοι δεν δέχονται τον όρο του Ανθρωπόκαινου, ή πιστεύουν ότι η έναρξή του δεν σηματοδοτείται από την εμφάνιση των πλαστικών αλλά από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, ή ακόμα και από την εμφάνιση της γεωργίας. Ένα όμως είναι σίγουρο: ο πλανήτης γεμίζει πλαστικά, τα οποία εμφανίζονται ακόμα και ενσωματωμένα στους πάγους της Αρκτικής. Η ποσότητα μόνο αμελητέα δεν είναι: από την εμφάνιση των πλαστικών στα τέλη της δεκαετίας του 1940 έχουν παραχθεί σχεδόν 6 δισεκατομμύρια τόνοι, ποσότητα που θα αρκούσε για να καλυφθεί με πλαστική μεμβράνη ολόκληρος ο πλανήτης.