ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Κίνημα ισλαμιστών και Γκρίζων Λύκων να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί με αφορμή την επέτειο της Άλωσης

Νέα επικίνδυνη τροπή με απρόβλεπτες διαστάσεις για την Ελλάδα παίρνει η λυσαλέα αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αφού στο νέο γύρο αντιπαράθεσής τους στο επίκεντρο είναι η Αγία Σοφία.

Την Παρασκευή ο βουλευτής της Καισάρειας (Καϊσερί) Χαμί Γιλντιρίμ κατέθεσε πρόταση νόμου στο τουρκικό Κοινοβούλιο με το οποίο ζητά να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Ο Χαμί Γιλντιρίμ δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής. Έχει εκλεγεί με το ΑKP, το κόμμα του Ερντογάν, αλλά ανήκει στην πολιτική φράξια του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Για αυτό το λόγο και παραιτήθηκε από το κόμμα του Ερντογάν, όταν ξέσπασε η κόντρα με τον Γκιουλέν, και παραμένει ανεξάρτητος.

Πολιτικοί παρατηρητές από την Τουρκία, βλέπουν πίσω από την κίνηση του βουλευτή να ζητήσει να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, την προσπάθεια του γκιουλενικού κινήματος να απομακρύνουν τον Ερντογάν από τις πλατιές ισλαμικές μάζες της Τουρκίας που είναι άλλωστε και η βασική του εκλογική βάση.

Από τις πρώτες εφημερίδες που έγραψαν για την κίνηση αυτή του βουλευτή ήταν η φίλα προσκείμενη στον Γκιουλέν Sozcu.

«Αν ο Ερντογάν είναι αληθινός ισλαμιστής, θα πρέπει να θέλει κι αυτός να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία και όχι να παραμένει μουσείο» μας σημείωναν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές με νόημα.

Η πρώτη αντίδραση από το ΑΚΡ ήρθε δια του βουλευτή της Κωνσταντινούπολης Μπουλέντ Τουράν ο οποίος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Χαμί Γιλντιρίμ με επιχείρημα ωστόσο που δημιουργεί τεράστιους προβληματισμούς για την επιθετική στάση των Τούρκων στο ζήτημα αυτό.

«Πράγματι η απόφαση του 1934 να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο δεν επικυρώθηκε ποτέ από την Βουλή δια νόμου. Άρα δεν χρειάζεται νόμος για να γίνει τζαμί» τόνισε με νόημα ο Μπουλέντ Τουράν.

Όμως η προκλητική στάση του ισλαμιστή βουλευτή Χαμί Γιλντιρίμ, έρχεται να συνεδεθεί με την ακραία εθνικιστική στάση που κρατούν έτσι κι αλλιώς οι Γκρίζοι Λύκοι του ΜΗΡ του Μπαχτσελί, αφού ζητά η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί από τις 29 Μαΐου, την επέτειο δηλαδή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο θέμα το είχε θέσει ο βουλευτής του ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι) Γιουσούφ Χαλάτσογλου πάλι με αφορμή τους εορτασμούς της 29 Μαίου για την επέτειο της Άλωσης.

Ενδεικτικό της διάστασης που παίρνει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, στη σφοδρή πολιτική σύγκρουση που είναι εν εξελίξει στο εσωτερικό της χώρας, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ολόκληρη καμπάνια στα social media για το θέμα αυτό.

Το hagstag στο twitter με τον τίτλο #AyasofyaİbadeteAÇILSIN (H Αγιά Σοφιά να ανοίξει για προσευχή δηλαδή να γίνει τζαμί) ήταν χθές Νο3 στα trends της Τουρκίας στο twitter.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η καμπάνια μέσω του facebook από την αντίστοιχη σελίδα Ayasofya.ibadete.Acilsin.

Πηγές από την Τουρκία εξηγούν στο Tribune.gr ότι η κίνηση αυτή του γκιουλενιστή βουλευτή εκτός από το θέμα της Αγίας Σοφίας έχει να κάνει άμεσα και με τις εξελίξεις με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Είναι γνωστό ότι το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν είχε πρόθεση να λύσει μονομερώς, χωρίς ανταλλάγματα από την Ελλάδα, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως αντιστάθμισμα όμως, όπως κυκλοφορεί έντονα στην Τουρκία, ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να πάει στις 29 Μαΐου να προσευχηθεί μέσα στην Αγία Σοφία» μας σημείωναν.

Στο ρευστό και ταυτόχρονα επικίνδυνο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, η ανακίνηση ζητημάτων όπως αυτό με την Αγία Σοφία αλλά και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ξεκάθαρα αρνητικό, αφού τα ζητήματα αυτά συνδέονται άμεσα και με τους ΄Έλληνες της Πόλης.

Δείτε την σελίδα του γκρουπ στο Facebook και μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει:






Δείτε σε αυτή την φωτογραφία ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι Νο3 στα πιο δημοφιλή trends για τις 3 Μαΐου στο τουρκικό twitter: