ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πώς ένα χτύπημα στο κεφάλι από ληστή, τον έκανε ιδιοφυή

Ο Τζέισον Πάτζετ από την Τακόμα των ΗΠΑ ήταν ένας συνηθισμένος άντρας, με μέτρο IQ και μια αρκετά ήρεμη, αδιάφορη ζωή. Πριν από περίπου 12 χρόνια, γράφει η Huffington Post, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2002, ο Τζέισον βρέθηκε να διασκεδάζει με την παρέα του σε ένα καραόκε μπαρ. Ο ξανθός νεαρός, μόλις είχε εγκαταλείψει το κολέγιο και εργαζόταν ως πωλητής ηλεκτρικών ειδών, δέχτηκε το ίδιο βράδυ επίθεση από ένοπλους ληστές οι οποίοι τον χτύπησαν, μεταξύ άλλων και στο κεφάλι. Ηταν μάλιστα τόσο δυνατά τα χτυπήματα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Οταν επιτέλους επέστρεψε σπίτι του, διαπίστωσε ότι άρχισε να διακρίνει λεπτομέρειες σε πράγματα που πριν δεν έπραττε. Συνειδητοποίησε με έκπληξη ότι ήταν σε θέση να μελετάει μαθηματικά σε πολύ υψηλό μάλιστα επίπεδο, ενώ άρχισε να αποκτά διάφορες εμμονές, όπως με μικρόβια.

Ο ίδιος απευθύνθηκε σε ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι του ανέφεραν ότι το χτύπημα στο κεφάλι τον μετέτρεψε σε ιδιοφυΐα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν διαγνωστεί μόλις 40 άτομα. Οπως του ανέφεραν, το χτύπημα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου προξένησε σοκ και άρχισε να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς.

Ο ζέισον Πάτζετ κατέγραψε την εμπειρία του στο βιβλίο: Struck by Genius: How a Brain Injury Made Me a Mathematical Marvel.