ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ξύπνιο αλλά παράλυτο το κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη

Έπειτα από το τέλος μιας ακόμα σκληρής σεληνιακής νύχτας, το κινεζικό ρομπότ Yutu ξύπνησε από την κατάσταση αναμονής και μεταδίδει δεδομένα, παραμένει όμως παράλυτο λόγω μηχανικού προβλήματος που μάλλον δεν πρόκειται να επιλυθεί.

Η αποστολή

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» την ώρα που ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.

Έπειτα και από την τελευταία ανατολή του Ήλιου στο φεγγάρι, το ρομπότ παραμένει ακίνητο, ανέφεραν κινέζοι επιστήμονες στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας. Όπως φαίνεται το Yutu δεν θα μπορέσει να φτάσει στο χείλος ενός κρατήρα που ήθελαν να μελετήσουν οι ερευνητές της αποστολής.

Το ρομπότ λειτούργησε μόνο για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να διανύσει μόνο 100 μέτρα στον Κόλπο της Ίριδας (Sinus Iridium), μια μεγάλη ηφαιστειακή λεκάνη με επίπεδο έδαφος και σχεδόν καθόλου μεγάλες πέτρες.

Ο εξοπλισμός

Το εξάτροχο ρομπότ είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που βλέπει σε βάθος έως 100 μέτρων μέσα στο υπέδαφος. Τα δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει αναμένεται να αποκαλύψουν το πάχος των επιφανειακών βασαλτικών πετρωμάτων, ωστόσο η ανάλυσή τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είπε ο Λι Κιάο του Κινεζικού Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών στο Γουχάν.

Ακόμα, το φασματόμετρο ακτίνων Χ και σωματιδίων άλφα εξέτασε τη σύσταση του εδάφους σε δύο σημεία και ανίχνευσε αναμενόμενα στοιχεία, όπως μαγνήσιο, αλουμίνιο, κάλιο και ασβέστιο, ανέφεραν ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πεκίνο.

Σε λειτουργία παραμένει πάντως η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το Yutu. Σχεδιάστηκε να παρακολουθεί το τροχοφόρο ρομπότ και παράλληλα να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων για περίπου έναν χρόνο.