ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Μια ξεχασμένη πολιτοφυλακή, σε ένα ρημαγμένο παλάτι - Εκπαιδεύονται με ξύλινα όπλα, περιμένουν μάταια εντολές

Τους έχουν εγκαταλείψει οι ανώτεροί τους. Κρύβονται από τους εχθρούς τους και προσπαθούν να επιβιώσουν. Είναι εκατοντάδες Χριστιανοί πολιτοφύλακες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ρημαγμένο παλάτι, όπου εκπαιδεύονται με ξύλινα καλάσνικοφ και κυνηγούν ποντίκια, για να τραφούν. Εκεί όπου κάποτε έστεκε περήφανο ένα μεγαλόπρεπο παλάτι, τώρα υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο μέγαρο, με τη λευκή μπογιά και τις επίχρυσες λεπτομέρειες στους τοίχους να ξεφλουδίζουν. Τα θολωτά ταβάνια είναι ο παράδεισος της νυχτερίδας και οι κήποι του δείχνουν ότι κάποτε έζησαν μεγαλεία, αλλά αυτά έχουν χαθεί προ πολλού. Το παλάτι στο Μπέρενγκο, περίπου 30 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπανγκουί, υπήρξε κατοικία του αυτοκράτορα Μποκάσα στη δεκαετία του '70, γεγονός που ελάχιστα πράγματα το θυμίζουν πλέον.

Μπροστά από την πισίνα, 50 άνδρες παρατάσσονται και ένας «λοχίας» με σορτς και ποδοσφαιρική φανέλα φωνάζει «Παρουσιάστε!». Εκείνοι εκτελούν τις εντολές κατά γράμμα, με μία μικρή λεπτομέρεια. Τα όπλα τους δεν είναι αληθινά. Τα «καλάσνικοφ» που χρησιμοποιούν είναι ξύλινα και το ρουκετοβόλο είναι ουσιαστικά ένας... σωλήνας νερού.

Είναι οι άνδρες που υποτίθεται πως θα στήριζαν την κυβέρνηση του Μισέλ Ντζοτόντια, ο οποίος κατέλαβε πέρυσι την εξουσία με πραξικόπημα. «Αυτός μας έφερε εδώ, για να κάνουμε στρατιωτική εκπαίδευση. Περιμένουμε από τότε εντολές» λέει ένας από τους άνδρες, ο 23χρονος Λουίς Νεγκόν Ζαμπακούμπα στο AFP. Βέβαια, από τότε ο Ντζοτόντια αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο και οι υποστηρικτές του βιώνουν έκτοτε φρικτά αντίποινα από την αντίπαλη πολιτοφυλακή.

Οι περισσότεροι από τους οπαδούς του Ντζοτόντια είναι Μουσουλμάνοι, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα στο ρημαγμένο παλάτι αποτελείται εξ' ολοκλήρου από Χριστιανούς. Ηταν περίπου 1.200 άτομα όταν έφτασαν εκεί τον Απρίλιο του 2013. Το Δεκέμβριο, οι εκπαιδευτές και οι επικεφαλής τράπηκαν σε φυγή, μαθαίνοντας πως πλησίαζαν δυνάμεις των αντιπάλων. Οπως λένε, όμως, οι υπόλοιποι που απέμειναν εκεί, παρότι έχουν την ίδια θρησκεία με εκείνους που επιβάλλουν τα αντίποινα, είναι πολύ επικίνδυνο να φύγουν από το «οχυρό» τους.

H ζωή εκεί, βέβαια, μόνο εύκολη δεν είναι. Για να ζήσουν, τρώνε ρίζες, ποντίκια όπως και βατράχους και ψάρια από τη μικρή λιμνούλα του παλατιού. «Κοιμόμαστε σε χαρτόκουτα, τρώμε σαν γουρούνια. Αλλά είμαστε στρατιώτες» λέει ένας 24χρονος. Σχεδόν όλοι υπομένουν τη σκληρή τους μοίρα για ένα βασικό λόγο -πέρα από το φόβο, για την ασφάλειά τους. Ελπίζουν ότι μία ημέρα θα αναβαθμιστούν και θα ενταχθούν στον εθνικό στρατό.

Οσο μένουν εκεί, μπορούν να διαβεβαιώνουν τον εαυτό τους πως είναι πολύ καλύτεροι από τον προηγούμενο κάτοικο του παλατιού. Ο Μποκάσα κατέλαβε την εξουσία και αυτο-διορίστηκε πρόεδρος το 1972. Πέντε χρόνια αργότερα απέδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του αυτοκράτορα, ενώ το εκκεντρικό καθεστώς του χαρακτηριζόταν από μεγαλομανία και βία. Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές πως ο ίδιος έτρωγε κάποια από τα θύματά του. Τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την εξουσία το 1979, όταν η προσωπική του φρουρά σφαγίασε εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωναν.