ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η μάχη των πορτοκαλιών - Το παραδοσιακό έθιμο που τα κάνει όλα... χάλια στην Ιβρέα (Βίντεο)

Κράνος, μεσαιωνική στολή και πολλά -μα, πάρα πολλά- πορτοκάλια. Αυτός είναι ο βασικός «εξοπλισμός» στη συγκεκριμένη μάχη, που αποτελεί το πιο... ζουμερό έθιμο, χάρη στο οποίο γίνονται όλα χάλια μία φορά το χρόνο, στην Ιβρέα. Στο καρναβάλι της πόλης που βρίσκεται κοντά στο Τορίνο, ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους για το έθιμο που σηματοδοτεί την επανάσταση του λαού κατά των αρχόντων της περιοχής, στη μεσαιωνική εποχή. Η «φρουρά των τυράννων» βγαίνει πάνω στα άρματα και οι δρόμοι γεμίζουν «επαναστάτες» που επιδίδονται σε πορτοκαλο-πόλεμο, μέχρι τελικής πτώσης.

Οταν τελείωσε το τριήμερο γλέντι άφησαν πίσω τους έναν... χαμό, όπως πάντα, αφού αυτή η μικρή πόλη των 25.000 κατοίκων, κάθε χρόνο, χαλά 500.000 κιλά πορτοκάλια για αυτό το έθιμο. Και παρά το φαινομενικό χάος, η «μάχη» είναι απόλυτα οργανωμένη.

Υποτίθεται πως όλα ξεκίνησαν κάπου στο 1800, όταν ο τύραννος Ραϊνέρι ντι Μπριαντράτε επιχείρησε να βιάσει την κόρη ενός ντόπιου μυλωνά, την παραμονή του γάμου της. Η κοπέλα τον αποκεφάλισε και τα στρατεύματά του επιχείρησαν να καταλάβουν την Ιβρέα για αντίποινα. Ο κόσμος αντιστάθηκε, χρησιμοποιώντας πέτρες και τελικά τους έδιωξε.

Στη μάχη των πορτοκαλιών υπάρχουν εννιά ομάδες «επαναστατών», μία ακόμη με το ρόλο των στρατευμάτων του τυράννου, ενώ επιλέγεται κάθε χρόνο και μία κοπέλα ως η κόρη του μυλωνά, όπως αναφέρει η Huffington Post.








Πηγή