ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

O Guardian κατέστρεψε τα αρχεία του Σνόουντεν υπό τις απειλές της βρετανικής κυβέρνησης (Βίντεο)

Υπάλληλοι της Guardian ανέβασαν ένα βίντεο το οποίο τους έδειχνε να καταστρέφουν τους υπολογιστές οι οποίοι περιείχαν τα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην υπάλληλο της CIA και συνεργάτη της NSA, Edward Snowden. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό για τα δεδομένα της αγγλικής (και όχι μόνο) δημοσιογραφίας. Ο deputy editor Paul Johnson, μαζί με την executive director Sheila Fitzsimons και τον computer expert David Blishen χρησιμοποίησαν ειδικά εργαλεία ώστε να καταστρέψουν τους σκληρούς δίσκους και τα τσιπ μνήμης στα οποία βρισκόταν τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Η όλη διαδικασία έγινε τον Ιούλιο του 2013 υπό την επίβλεψη δύο τεχνικών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (GCHQ).

Σύμφωνα με το digitallife, οι απειλές για νομική δράση από την αγγλική κυβέρνηση ενάντια στην εφημερίδα ήταν και ο λόγος γύρω από τον οποίο έγινε η καταστροφή των στοιχείων.

Πρόκειται για τέσσερα Macbooks που περιείχαν όλο το υλικό του Snowden. Κανένας από τους υπολογιστές δεν είχε συνδεθεί ποτέ με το Internet ούτε κάποιο άλλο δίκτυο, ενώ υπήρχαν πολλά ακόμη μέτρα ασφαλείας, όπως πρόσβαση σε αυτά από συγκεκριμένους συντάκτες, φρουροί όλο το 24ωρο, κωδικοί πρόσβασης, αλλά και απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στο χώρο που βρισκόταν.

Δείτε το βίντεο της… καταστροφής των υπολογιστών.

Πηγή