ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ανακάλυψη έκπληξη στο «Νεφέλωμα Καβούρι» (Βίντεο)

Μια σημαντική ανακάλυψη έκανε ομάδα αστρονόμων σε ένα από τους δημοφιλέστερους υπερκαινοφανείς αστέρες που είναι γνωστός ως «Νεφέλωμα Καβούρι». Οι ερευνητές με τη βοήθεια του διαστημικού παρατηρητηρίου Herschel εντόπισαν εκεί την παρουσία μορίων τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί ξανά στο Διάστημα.



Τα ευγενή αέρια

Υπάρχει μια κατηγορία αερίων που ονομάζονται «ευγενή» αλλά είναι επίσης γνωστά ως αδρανή. Είναι το ήλιο, το αργό, το κρυπτό, το ξένο και το ραδόνιο. Είναι μια ομάδα χημικών στοιχείων με παρόμοιες ιδιότητες. Είναι άοσμα, άχρωμα μονοατομικά αέρια με πολύ μικρή χημική δραστικότητα για αυτό και δεν ενώνονται εύκολα με άλλα στοιχεία. Θεωρητικώς υπό κάποιες κατάλληλες προϋποθέσεις τα ευγενή αέρια μπορούν να σχηματίσουν μόρια αλλά μέχρι σήμερα αυτό είχε επιτευχθεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες στη Γη. Δεν είχαν εντοπισθεί στο Διάστημα μόρια που να προέρχονται από τα ευγενή αέρια.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές εντόπισαν στο Νεφέλωμα του Καβουριού ιόντα υδριδίου αργού. «Η ανακάλυψη αυτών των μορίων είναι μη αναμενόμενη επειδή δεν περιμένεις ένα ευγενές αέριο όπως το αργό να σχηματίζει μόρια και πολύ περισσότερο να το κάνει στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε ένα υπερκαινοφανή αστέρα» αναφέρει ο Μάικ Μπάρλοουκαθηγητής του University College London που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές διερευνούσαν τις διεργασίες που οδηγούν στην παραγωγή γιγάντιων ποσοτήτων κοσμικής σκόνης μετά από μια αστρική έκρηξη. Κατά την έρευνα τους έπεσαν πάνω στα μόρια του αργού. Περαιτέρω ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές έδειξαν ότι επρόκειτο για ένα ισότοπο του αργού, το αργό-36. Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ανάμεσα στα στοιχεία που δημιουργούνται σε μια έκρηξη σουπερνόβα συμπεριλαμβάνονται το αργο-36 και το αργο-40 και όπως φαίνεται επιβεβαιώνονται.

Το πανίσχυρο Καβούρι

Ο υπερκαινοφανής αστέρας NGC 1952 εντοπίστηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1054 από Κινέζους αστρονόμους αλλά έγινε ευρέως γνωστό όταν το παρατήρησε και μελέτησε εκ νέου το 1731 ο Βρετανός γιατρός και αστρονόμος Τζον Μπέβις. Το 1840 ο Βρετανός αστρονόμος και κατασκευαστής τηλεσκοπίων Ουίλιαμ Πάρσονς παρατήρησε το νεφέλωμα με ένα τηλεσκόπιο 36 ιντσών. Μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου το σουπερνόβα έμοιαζε στον Πάρσονς με ένα νεφέλωμα που μοιάζει με καβούρι για αυτό και το ονόμασε έτσι.
Η σημερινή έκταση του NGC 1952 είναι έξι έτη φωτός.

Όπως διαπίστωσαν πρόσφατα οι επιστήμονες οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες του, οι ακτίνες γ, είναι πολύ πιο ισχυρές από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ειδικοί υπολόγισαν ότι η ενέργεια των ακτίνων γ του σουπερνόβα είναι 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ορατού φωτός.
Πηγή