ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Drone «νυχτερίδα» ηλεκτρονικού πολέμου

Δυνατότητες διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου επέδειξε το «Bat» (νυχτερίδα) της Northrop Grumman, στο πλαίσιο νέων δοκιμών. Το συγκεκριμένο ρομποτικό αεροσκάφος εντάσσεται στην κατηγορία των μικρού μεγέθους drones για τακτική χρήση. Το άνοιγμα φτερών του είναι περίπου τέσσερα μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα περίπου 110 χιλιομέτρων ανά ώρα και εκτοξεύεται με καταπέλτη (δεν προϋποθέτει χρήση κάποιου είδους αεροδιαδρόμου). Όπως αναφέρει το Wired, σε δοκιμές που έγιναν επέδειξε τη δυνατότητα παρεμβολής σε ραντάρ – κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα έχουν σύντομα την επιλογή της ανάπτυξης ενός εύχρηστου, δύσκολου στον εντοπισμό drone, το οποίο θα μπορεί ενδεχομένως να λειτουργεί και ως «σωματοφύλακας» επανδρωμένων αεροσκαφών, κάνοντας παρεμβολές σε εχθρικά ραντάρ αεράμυνας και σε συστήματα καθοδήγησης αντιαεροπορικών πυραύλων.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Τζορτζ Βαρδουλάκης, αντιπρόεδρος του τμήματος Τακτικών Συστημάτων Μέσης Εμβέλειας (Medium Range Tactical Systems) της Northrop Grumman, το Bat επιδεικνύει δυνατότητες οι οποίες αντιστοιχούν σε μεγαλύτερου μεγέθους μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Οι πελάτες μας τώρα έχουν μία πιο ευέλικτη και οικονομική επιλογή για αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου».


Οι δοκιμές έγιναν τον προηγούμενο μήνα στο Τσάινα Λέικ της Καλιφόρνια. Μέχρι τώρα, το Bat χρησιμοποιούνταν σε ρόλο σκάφους παρακολούθησης, ωστόσο η εταιρεία του εγκατέστησε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Pandora, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.



Fotros: Νέο ιρανικό drone

Ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος υψηλών δυνατοτήτων έχουν στη διάθεσή τους οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.


Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε ειδική τελετή αποκαλυπτηρίων στην Τεχεράνη ο ιρανός υπουργός Άμυνας, πτέραρχος Χοσεΐν Ντεχκάν, το Fotros έχει τη δυνατότητα πτήσης επί τριάντα ώρες και έχει αναπτυχθεί για αποστολές παρακολούθησης/ αναγνώρισης και μάχης από ιρανική εταιρεία η οποία συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας και σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλες εταιρείες.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για ένα αεροσκάφος «στρατηγικού» προσανατολισμού, με επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων, το οποίο μπορεί να πετάξει σε ύψος 25.000 ποδών και μπορεί να φέρει διάφορα είδη πυραύλων αέρος – εδάφους και ρουκετών. Κατά τον Ντεχκάν, έχουν γίνει εκτεταμένες δοκιμές σε εργαστήρια και κέντρα δοκιμών, με το υπουργείο Άμυνας να έχει καταστεί αυτάρκες όσον αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή πολλών διαφορετικών τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αμυντικούς, επιθετικούς και αναγνωριστικούς σκοπούς.