ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ρομποτικός «cowboy»

Η εικόνα του cowboy ο οποίος καθοδηγεί τα γελάδια του αποτελεί μία από τις πλέον παραδοσιακές εικόνες της αμερικανικής Δύσης. Ωστόσο, στην Αυστραλία η εικόνα αυτή ενδεχομένως στο μέλλον να είναι κάπως διαφορετική, χάρη στο αποκαλούμενο Rover, που δοκιμάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Το τετράτροχο όχημα χρησιμοποιήθηκε για να καθοδηγήσει ένα κοπάδι αγελάδες από το λιβάδι στο γαλακτοκομείο, και, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την ευκολία με την οποία τα ζώα αποδέχτηκαν την ύπαρξη του ρομπότ, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να είναι ομαλή και αποτελεσματική.

Σύμφωνα με την δρ. Κέντρα Κέρισκ, η σταθερή, ομαλή κίνηση του ρομπότ επέτρεψε στα γελάδια να κινούνται στις δικές τους ταχύτητες, κάτι που μειώνει τη δυσκολία αντίληψης των ζώων όσον αφορά στις οδηγίες που τους δίνονται και την υπακοή τους σε αυτές.

Η χρήση ρομπότ στην κτηνοτροφία δεν αποτελεί κάτι καινούριο, καθώς υπάρχει ήδη στον τομέα του αρμέγματος, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς. Το συγκεκριμένο ρομπότ αποτελεί παραλλαγή ενός μοντέλου που χρησιμοποιείται ήδη για τη συλλογή καρπών σε αγροκτήματα. Η ομάδα του Centre for Field Robotics του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προέβη στις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να μπορεί να «βγει έξω» σε ένα λιβάδι με αγελάδες, επιτρέποντας στους δημιουργούς του να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ ρομπότ και βοοειδών.



Το πρωτότυπο όχημα πρέπει να ελέγχεται από άνθρωπο, ωστόσο ελπίζεται πως στο μέλλον θα αναπτυχθεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη έκδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ρομπότ, πέρα από τους προαναφερθέντες ρόλους, εκτιμάται πως θα μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η επιτήρηση και επιδιόρθωση εγκαταστάσεων, ή η συλλογή δεδομένων σχετικά με το έδαφος.