ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

Σε λίγες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο και μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων είναι η πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο κογκολέζος γιατρός Ντενί Μουκουέγκε και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ). Όπως κάθε χρόνο, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ θα ανακοινώσει το όνομα του ή των βραβευθέντων στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Ινστιτούτου Νόμπελ. Και όπως πάντα οι φήμες δίνουν και παίρνουν σε μια προσπάθεια να αντληθεί το όνομα αυτού από τους 259 υποψηφίους -αριθμός ρεκόρ- που προτάθηκαν για το 2013, που θα τιμηθεί με το πολύτιμο βραβείο.

«Είναι πάντα δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή, αλλά η επιτροπή Νόμπελ δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει φέτος», δήλωσε ο Γιάγκλαντ παρατείνοντας το μυστήριο.

Παρατηρητές και οι λάτρεις των στοιχημάτων θεωρούν ότι η Μαλάλα είναι η επικρατέστερη. Μόλις 16 ετών, η βράβευση αυτή θα την έκανε τη νεότερη νομπελίστρια Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού. Η πακιστανή ακτιβίστρια διακρίθηκε γιατί μίλησε δυνατά για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση παρά τις απειλές των ταλιμπάν, οι οποίοι παραλίγο να την σκοτώσουν πριν από ένα χρόνο.

«Η επιβολή του βάρους ενός Νόμπελ σε ένα παιδί μπορεί να μην επιτρέπεται ηθικά» εκτιμά ο Τίλμαν Μπρουκ, διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

Για να περιορίσει το βάρος αυτό, η επιτροπή θα μπορούσε να επιδοκιμάσει το σκοπό της Μαλάλα δίνοντας το βραβείο σε αυτή ή από κοινού στην UNESCO, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημόσιου νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK χθες βράδυ.

'Η πολύ απλά, η επιτροπή μπορεί να προσανατολιστεί σε άλλη κατεύθυνση. Χθες βράδυ τα νορβηγικά τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν τον ΟΑΧΑ ως μια δυνατή υποψηφιότητα. Η επιλογή αυτή θα ταίριαζε στην παρούσα κατάσταση, καθώς ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και έχει αναλάβει την εποπτεία της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Ανάμεσα στις άλλες υποψηφιότητες είναι ο γιατρός Ντενί Μουκουέγκε από το Κονγκό που βοήθησε γυναίκες οι οποίες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας, ένα όπλο πολέμου στην ανατολική πλευρά της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Μετά την Μαλάλα, ο γιατρός είναι η δεύτερη επιλογή των τζογαδόρων στις ιστοσελίδες στοιχημάτων.

Άλλο όνομα που ακούγεται: του λευκορώσου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλες Μπελιάτσκι ο οποίος είναι φυλακισμένος σε μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης».

Μερικούς μήνες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ θα μπορούσαν επίσης να υπογραμμίσουν το θέμα των ελευθεριών στην Ρωσία, όπου πέρσι εφαρμόσθηκε η μεγαλύτερη πολιτική καταστολή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Tα ονόματα των ακτιβιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουντμίλα Αλεξέγεβα, Σβετλάνα Γκανούσκινα και η Λίλια Σιμπάνοβα ή ακόμη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, ακούγονται επίσης.

Από τα αουτσάιντερ: η κουρδικής καταγωγής Τουρκάλα Λεϊλά Ζάνα, η γενική εισαγγελέας από τη Γουατεμάλα Κλαούντια Πας ι Πας ή ακόμη θρησκευτικές προσωπικότητες της Νιγηρίας, όπως ο καθολικός Τζον Ονάιγεκαν και ο μουσουλμάνος Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ, παράγοντες του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Μετά τις επιλογές που προκάλεσαν έκπληξη όπως τα βραβεία που δόθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρσι, ενώ ήταν σε πλήρη κρίση, δεν αποκλείεται η επιτροπή να επιλέξει μια άλλη έκπληξη.

Το Νόμπελ που είναι ένα χρυσό μετάλλιο το οποίο συνοδεύεται από ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων κορωνών (910.000 ευρώ) θα απονεμηθεί στον βραβευθέντα στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, του Σουηδού Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).