ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ένας φουτουριστικός «Κύκλωπας» για την εξερεύνηση του βυθού (Βίντεο)

Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν ένα υποβρύχιο με εντυπωσιακή εμφάνιση και ακόμη πιο εντυπωσιακές δυνατότητες που σύντομα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξερεύνηση των ωκεανών. Το Cyclops μπορεί να καταδυθεί σε βάθος έως και 3,2 χιλιομέτρων – μεγαλύτερο από σχεδόν κάθε άλλο τέτοιο σκάφος - μεταφέροντας μέχρι 5 επιβάτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα πάντα σαν να βρίσκονταν μέσα στο νερό, χάρη στο τεράστιο τζάμι, στο μπροστινό σημείο της κάψουλας. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το υποβρύχιο σχεδιάστηκε για να φέρνει εις πέρας μια σειρά από ετερόκλιτες αποστολές, από έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα και συλλογή δειγμάτων ζωντανών οργανισμών μέχρι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Όλα αυτά, με κόστος χαμηλότερο από αυτό της χρήσης ενός μη επανδρωμένου ρομποτικού βαθυσκάφους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ερευνητές του εργαστηρίου εφαρμοσμένης φυσικής αναπτύσσουν το υποβρύχιο σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία OceanGate, το Cyclops θα είναι έτοιμο το 2016. Προηγήθηκαν πολλά χρόνια ερευνών και η σχεδίαση πάνω από 20 πρωτοτύπων.



Οι περισσότεροι δεν εκτιμούν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά ιδιωτικά ή εμπορικά υποβρύχια», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Στόκτον Ρας προσθέτοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα περίπου 600 στρατιωτικά υποβρύχια και μόλις 100 πολιτικά υποβρύχια, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, όμως στην πλειονότητά τους βρίσκονται μέσα σε αποθήκες ή σε ιδιωτικά σκάφη.

Παρότι έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα υποβρύχια, τα οποία καταδύονται σε πολύ μεγαλύτερα βάθη – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Deepsea Challenger, με το οποίο ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον ταξίδεψε σε βάθος 11 χιλιομέτρων – οι δημιουργοί του Cyclops λένε ότι η διαφορά του δικού τους υποβρυχίου είναι ότι μια μέρα θα μπορούσε να διατίθεται ευρέως και με σχετικά χαμηλό κόστος.