ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Νικολά Τέσλα

Ο Σερβοκροατικής καταγωγής Νίκολα Τέσλα υπήρξε μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός, εφευρέτης των πηνίων Τέσλα και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης. Ωστόσο πέρα από το λαμπρό του έργο, ορισμένες πτυχές της ζωής του παραμένουν κρυμμένες στις σελίδες της ιστορίας. Πρόσφατα η Νέα Υόρκη αποκάλυψε ένα νέο άγαλμα προς τιμήν του Τέσλα που θα κοσμεί το Λονγκ Αιλαντ, όπου σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ήταν η τελευταία κατοικία του λαμπρού επιστήμονα. Για χρόνια επισκιασμένος στη δημόσια μνήμη από τον συνεργάτη του Τόμας Εντισον, ο Τέσλα ως κέρδισε περισσότερα από 700 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έγινε διάσημος για την ανάπτυξη εναλλασσόμενου ρεύματος, ενώ το έργο του, αποτέλεσε τη βάση για τις εξελίξεις στις ασύρματες επικοινωνίες, τα λέιζερ, οι ακτίνες Χ, τα ραντάρ, τον φωτισμό, τη ρομποτική, και πολλούς άλλους τομείς.

Πέρα από την επιστημονική κληρονομιά, όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, η ζωή του Τέσλα είχε και ορισμένες κρυφές πτυχές, άγνωστες στον περισσότερο κόσμο.

Διαβάστε τα μυστικά της ζωής του Τέσλα όπως τα παρουσιάζει η δήλωσε η Τζειν Αλκορν συνταξιούχα δασκάλα και πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Tesla στο Γουορντερκλιφ, όπου βρίσκεται το νέο άγαλμα

1. Ο Τέσλα ήταν περιβαλλοντολόγος.

Σύμφωνα με την Αλκορν, ο Τέσλα «ήταν ανήσυχος για το γεγονός ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους της Γης πάρα πολύ γρήγορα, και ήθελε να βεβαιωθεί ότι χρησιμοποιούσαμε ανανεώσιμες ύλες» Ετσι μελετούσε τρόπους για να μαζέψει τη φυσική ενέργεια από το έδαφος και τον αέρα. Δημιούργησε τεχνητή αστραπή στο εργαστήριό του, και ανίχνευε τις διαφορές του ηλεκτρικού δυναμικού στη Γη και στα ψηλά αντικείμενα.

2. Ο Τέσλα πέθανε πάμφτωχος ανθρωπιστής.

Ο διάσημος εφευρέτης, εκτός απο περιβαλλοντολόγος ήταν και ανθρωπιστής. Οπως αναφέρει η Αλκορν: «Εκανε ότι έκανε για τη βελτίωση της ανθρωπότητας, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ποτέ δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για το χρηματικό κέρδος και ένα πιθανό μειονέκτημα του ότι ο ίδιος δεν φαινόταν ποτέ να έχει αρκετά χρήματα για τις έρευνές του. Παρόλο που είχε διάσημους φίλους, όπως ο Μαρκ Τουαίην και η Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ, αγωνίστηκε πολύ για τα οικονομικά του, σε αντίθεση με τον Εντισον και τον Γουεστινγκχαουζ που αποδείχθηκαν πολύ πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

3. Ο Τέσλα έπασχε από αϋπνία και ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (OCD).

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι χρειαζόταν μόλις δύο ώρες ύπνου τη νύχτα, αν και περιστασιακά έπαιρνε μεσημεριανούς ύπνους. Απεχθανόταν τα κοσμήματα και τα στρογγυλά αντικείμενα και δεν άντεχε να αγγίξει μαλλιά. Επίσης είχε εμμονή με τον αριθμό τρία και γυάλιζε κάθε σημείο της τραπεζαρίας του πριν δειπνήσει, χρησιμοποιώντας ακριβώς 18 χαρτοπετσέτες.

4. Πολλές από τις εφευρέσεις του Τέσλα είχαν ταξινομηθεί.

Οταν ο Τέσλα πέθανε το 1943, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το Γραφείο Alien Properties πήρε τα πράγματά του. Τα περισσότερα από αυτά, δόθηκαν στην οικογένειά του, και πολλά κατέληξαν στο μουσείο Τέσλα στο Βελιγράδι, που άνοιξε το 1950. Ωστόσο ορισμένα από τα έγγραφα του εξακολουθούν να κατατάσσονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

5. Το μουσείο του Τέσλα χρηματοδοτήθηκε από ένα καρτούν.

Τον Μάιο, το Γουαρντερκλιφ αγοράστηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Tesla με 1,370,000 δολάρια που δώρισε η ιστοσελίδα IndieGoGo. Η εκστρατεία ξεκίνησε από τον Μάθιου Ινμαν, δημιουργό του δημοφιλούς κόμικ Oatmeal.