ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

10 στοιχεία που σχετίζονται με τη Μάχη των Εθνών (Μάχη των Λαών)

(16-19 Οκτωβρίου του 1813 – η μεγαλύτερη μάχη σε μια σειρά Ναπολεόντειων πολέμων και στην παγκόσμια ιστορία έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο). 1. «Όλα ή τίποτα!», δήλωσε ο Ναπολέοντας, απορρίπτοντας τις ειρηνικές προτάσεις των συμμάχων. Στις 14-15 Αυγούστου του 1813 πραγματοποιήθηκε η μάχη της Δρέσδης. Οι αντίπαλοι του Ναπολέοντα είχαν διαλυθεί και ξεκίνησαν μια άτακτη αποχώρηση. Οι απώλειές τους ξεπερνούσαν κατά τρεις φορές αυτές των Γάλλων.

2. Εκτός από τους Γάλλους, στο στρατό του Ναπολέοντα υπήρχαν Πολωνοί, Σάξονες, Ολλανδοί, Ιταλοί, Βέλγοι, Γερμανοί από τη Συνομοσπονδία του Ρήνου.Από τις 16 έως 19 Οκτωβρίου ο στρατός του Ναπολέοντα πολέμησε κοντά στη Λειψία με το συνασπισμό που αποτελούταν από Ρώσους, Αυστριακούς, Πρώσους και Σουηδούς. Με την έναρξη της μάχης ο Ναπολέοντας διέθετε, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 155 έως 175 χιλιάδες άτομα και 717 μεγάλα όπλα, οι σύμμαχοι – περίπου 200 χιλιάδες άτομα και 893 μεγάλα όπλα.

3. «Κοίτα τον Μπαρκλάι και δεν θα φοβάσαι». Αυτά τα λόγια αποτέλεσαν ένα ρητό για τους Ρώσους στρατιώτες. Ο Ρώσος στρατηλάτης Μιχαήλ Μπαρκλάι-ντε-Τολί ξεχώριζε για την εξαιρετική του ψυχραιμία, χάρη στην οποία σε μεγάλο βαθμό, όπως πιστεύουν οι ιστορικοί, τα στρατεύματα υπό την διοίκησή του ήταν νικηφόρα.

4. «Η τετραήμερη Μάχη των Εθνών… καθόρισε την τύχη του κόσμου». Τη φράση αυτή ο συνταγματάρχης του Πρωσικού Γενικού Επιτελείου βαρόνος Μιούνφλινγκ έγραψε σε μια έκθεση μετά από τη μάχη της Λειψίας. Τα λόγια του αυτά έδωσαν το γνωστό όνομα στη μάχη.

5. Η αποτυχία να κατανοήσει την πραγματική κατάσταση των στρατευμάτων του και η υποτίμηση της στρατιωτικής δύναμης των συμμάχων. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αυτά τα δύο λάθη του Ναπολέοντα στάθηκαν μοιραία για τον ίδιο. Οι στρατιώτες του και οι αξιωματικοί είχαν εξαντληθεί πάρα πολύ από τις μάχες και τις πολυήμερες πορείες, ενώ ο ρώσο-πρωσικός στρατός της Σιλεσίας βρισκόταν πολύ πιο κοντά απ’ ότι επέθετε ο Ναπολέοντας.

6. «Ένα τρομακτικό κενό εμφανίστηκε στο κέντρο του γαλλικού στρατού, σαν να του είχαν ξεριζώσει την καρδιά». Έτσι είχε χαρακτηριστεί η κατάσταση όταν όλη σαξονική μεραρχία (3 χιλ. άτομα, 19 μεγάλα όπλα), η οποία αγωνιζόταν με το μέρος των στρατευμάτων του Ναπολέοντα, τάχθηκε με το μέρος των αντιπάλων του. Αυτό συνέβη ακριβώς την ώρα της μάχης. Λίγο αργότερα το ίδιο έκαναν τα στρατιωτικά τμήματα του Βιουρτεμπέργκ και του Μπάντεν.

7. Ο μόνος ξένος, ο οποίος έλαβε τη στραταρχική ράβδο από τα χέρια του Ναπολέοντα την πρώτη ημέρα της Μάχης των Εθνών, ήταν ο Πολωνός πρίγκιπας Γιούζεφ Πονιατόβσκι. Μετά από την υποχώρηση από τη Ρωσία το 1812 παρέμεινε πιστός στον αυτοκράτορα της Γαλλίας.

8. Η μουσική εικόνα για ορχήστρα του Σουηδού μουσικοσυνθέτη Φραγκίσκου Μπέρβαλντ, μάλλον το μοναδικό μουσικό έργο, γραμμένο προς τιμή της μάχης της Λειψίας (Franz Berwald).

9. 111 μέτρα σε μήκος και 32 μέτρα σε ύψος. Αυτές είναι οι διαστάσεις του πανοραμικού πίνακα «Λειψία 1813. Μέσα στη σύγχυση της Μάχης των Εθνών». Ο δημιουργός της είναι ο Γερμανός ζωγράφος ιρανικής καταγωγής Γιαντεγκάρ Αζιζί. Το πανόραμα αυτό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, άνοιξε στη Λειψία το 2013.

10. Ο πέτρινος κολλοσός της Λειψίας θεωρείται ως το μεγαλύτερο μνημείο στην Ευρώπη. Έχει ύψος 91 μέτρα, είναι αφιερωμένο στην αιματηρή μάχη της Λειψίας (Μάχη των Εθνών), άνοιξε στις 18 Οκτωβρίου του 1913, κατά την 100η επέτειο της μάχης, παρουσία του Γερμανού αυτοκράτορα, του βασιλιά της Σαξονίας, όλων των Πριγκίπων Εκλεκτόρων των γερμανικών πριγκιπάτων, όπως επίσης και των επίτιμων καλεσμένων από τη Ρωσία, την Αυστρία και τη Σουηδία.