ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι ανακρίβειες της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την κατασκοπεία της NSA

Οι πληροφορίες που διέρρευσε ο πληροφοριοδότης Edward Snowden σχετικά με την κατασκοπεία της NSA έχουν πυροδοτήσει έναν δυναμικό παγκόσμιο διάλογο για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην εποχή του Διαδικτύου. Πέρα από τις αντιδράσεις του κόσμου, όμως, οι αποκαλύψεις των Ηνωμένων Πολιτειών περί μαζικής παρακολούθησης σε διεθνή κλίμακα έχουν εξαπολύσει μια χιονοστιβάδα από ανακρίβειες της κυβέρνησης με στόχο να υπερασπιστούν ή ακόμα και να αρνηθούν την επιτήρηση της NSA. Θα αναφέρουμε τις πιο κραυγαλέα αντιφατικές δηλώσεις, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει και πολλά άλλα ψέματα στον απόηχο των αποκαλύψεων του Snowden.

Η NSA λαμβάνει σημαντικά μέτρα ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε κατάχρηση επιτήρησης και να εδραιώσει ένα ουσιαστικό σύστημα εποπτείας

δήλωσε την 23η Αυγούστου 2013 ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Dianne Feinstein.

Η δήλωση ήταν σαφώς αντίθεση με όσα δήλωσε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013 ο James Clapper, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο Clapper είπε ότι ο λόγος για τον οποίο η NSA έχει παράνομα πρόσβαση στα μεταδεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων, είναι ότι η υπηρεσία δεν είναι σε θέση να διεξάγει οποιαδήποτε εποπτεία από μόνη της.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε λοιπόν σε ένα blog ο ίδιος ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,

Τα περιστατικά συμμόρφωσης που εμπεριέχονται σε αυτά τα έγγραφα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πολυπλοκότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε σχέση με τον κύριο όγκο του προγράμματος που στόχος του είναι η συλλογή των τηλεφωνικών μεταδεδομένων, στην αλληλεπίδραση αυτής της τεχνολογίας με άλλα συστήματα της NSA, καθώς και στην έλλειψη μιας κοινής αντίληψης μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της NSA αναφορικά με το πώς λειτουργούν ορισμένες πτυχές του πολύπλοκου προγράμματος,

Ο επικεφαλής της NSA, Keith Alexander, είτε έλεγε ψέμματα είτε παραληρούσε όταν την 25η Ιουνίου δήλωνε σε μια ομιλία του για το δίκτυο κατασκοπείας:

Ο συνεχιζόμενος εθνικός διάλογος δεν αφορά τα κατορθώματά σας. Το εργατικό δυναμικό της NSA / CSS πραγματεύεται, τις εθνικές του ευθύνες περί ασφάλειας, με πλήρη σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής.

Η δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί το 2009 από ένα μυστικό (τότε) δικαστήριο, το γνωστό ως FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court), ήρθε στη επιφάνεια την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013. Γίνεται πλέον παραδεκτό ότι από τις πρώτες μέρες του 2006, που η NSA ξεκίνησε το πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνημάτων, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες τηλεφωνικές έρευνες χωρίς καμμία δικαστική εντολή. Ως εκ τούτου, ήταν παράνομες όλες αυτές οι παρακολουθήσεις της κυβέρνησης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder είτε δεν θυμόταν είτε δεν ήταν ενήμερος για αυτήν την δικαστική απόφαση όταν την 15η Ιουνίου του τρέχοντος έτους (2013) μιλούσε στην υπουργική συνάντηση της Αμερικανο-Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και δήλωνε πως:

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στοχεύσει κανέναν από τους πολίτες, που προστατεύονται από τις εγκεκριμένες δικαστικές διαδικασίες που αφορούν το πρόγραμμα αυτό, εκτός και εάν υπάρχουν επαρκείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες, για την πρόληψη της τρομοκρατίας, για τυχόν εχθρικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο ή για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Ο Πρόεδρος Barack Obama, επίσης, έχει πει ότι όλα είναι ρόδινα και ότι οι κατάσκοποι δεν καταχρώνται την εξουσία τους.

Ένας λόγος που δεν γίνεται κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της NSA είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το νόμο και θα αντιτίθεντο στις διατάξεις του δικαστηρίου FISC,
δήλωσε ο πρόεδρος την 9η Αυγούστου 2013.
Μια βασική λειτουργία του δικαστηρίου FISC είναι ότι διασφαλίζει πως οι δραστηριότητες της NSA στοχεύουν μόνο σε επικοινωνίες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η γερουσιαστής Dianne Feinstein και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, είναι μεταξύ πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων που αναφέρει ανακριβειες στον απόηχο των διαρροών του Edward Snowden & NSA.

Εν τω μεταξύ, την 21η Αυγούστου 2013 η κυβέρνηση γνωστοποίησε μία γνωμοδότηση του FISC το 2011, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο επισημαίνει πως η NSA παραποιεί την εμβέλεια της «upstream» επιτήρησης του Διαδικτύου, καθώς εκμεταλλεύεται το διαδίκτυο για να παγιδεύει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες την ώρα που κινούνται μέσω του κορμού του Διαδικτύου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την γνωμοδότηση του FISC το 2011:

Πράγματι, τα αρχεία που κατατέθηκαν ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, αποδεικνύουν πως η NSA παγίδευε τις συναλλαγές του Διαδικτύου και κάθε χρόνο έπαιρνε στα χέρια της δεκάδες χιλιάδες εγχώριων επικοινωνιών, καθώς και δεκάδες χιλιάδες μη στοχευόμενων επικοινωνιών˙ προσώπων, δηλαδή, που έχουν ελάχιστη ή και καμμία σχέση με το στόχο και προστατεύονται στο πλαίσιο της τέταρτης τροποποίησης.

Η διοίκηση υπακούει στους νόμους.
Παρόλα αυτά, ζητάμε μεγαλύτερη εποπτεία.

Ίσως το μεγαλύτερο ψέμα μέχρι σήμερα ήταν αυτό που αποκαλύφθηκε τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι διαρροές των απόρρητων εγγράφων από τον Snowden.
Ο λόγος για την συνομιλία μεταξύ του γερουσιαστή του Όρεγκον, Ron Wyden και του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Clapper, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή της Συγκλήτου των Μυστικών Υπηρεσιών, την 12η Μαρτίου 2013:

Wyden: Λοιπόν, το μόνο που θα ήθελα είναι να μου δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση με ένα ναι ή όχι, στο ερώτημα:
Μήπως η NSA συλλέγει κάθε είδους δεδομένων για εκατομμύρια ή εκατοντάδες εκατομμυρίων Αμερικανών;
Clapper: Όχι, κύριε.
Wyden: Δηλαδή δεν τους παρακολουθεί;
Clapper: Δεν γίνεται συνειδητά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα μπορούσαν ακούσια ίσως να συλλέγονται δεδομένα, αλλά όχι συνειδητά.

 Πηγή