ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Διαρροή νερού στο... διάστημα!

Τη «διαστημική βόλτα» του αστροναύτη Luca Parmitano στο διάστημα, έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναγκάστηκε να ματαιώσει η NASA λόγω ατυχήματος: το αιφνίδιο περιστατικό ήταν… διαρροή νερού μέσα στην ειδική στολή του Parmitano και το «κράνος» του. Το σακουλάκι με νερό που είχε στην πλάτη του ο Ιταλός με κάποιο τρόπο έσκασε κι έτσι τον πλημμύρησε μισό λίτρο νερού, που έφτασε μέχρι τη μύτη και το στόμα του.

Ο Parmitano δεν μπορούσε να μιλήσει ή να ακούσει την ενδοεπικοινωνία και βρέθηκε ακινητοποιημένος έξω από το Σταθμό μέχρι να τον βοηθήσουν οι συνάδελφοί του.

Η διαρροή ήταν τόσο μεγάλη που ο Parmitano ζήτησε από τον συνεργάτη του Christopher Cassidy να τον βοηθήσει για να επιστρέψει. «Είναι πολύ νερό», ακούστηκε να λέει όταν επέστρεψε μέσα στο Διαστημικό Σταθμό.

Το ατύχημα συνέβη περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της «περιήγησής» του στο διάστημα, η οποία ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει έξι ώρες. Ο Ιταλός βγήκε για να κάνει κάποιες εργασίες σε καλώδια και συνηθισμένες εργασίες συντήρησης.

Όλοι έμειναν έκπληκτοι όταν ο Parmitano είπε πως ένιωθε πολύ νερό στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Στην αρχή σκέφτηκε πως είναι ιδρώτας, λόγω της έντασής του, αλλά τον διαβεβαίωσαν πως δεν ήταν αυτό.

Τότε ο Cassidy είπε πως ίσως ήταν το νερό από το σακουλάκι του. Μισό λίτρο, όπως φάνηκε, είχε χυθεί από τη διαστημική στολή του. Μπήκε στα μάτια του, και τότε η NASA έδωσε εντολή για την επιστροφή των δύο ανδρών μέσα στο Διαστημικό Σταθμό. Στη συνέχεια το νερό έφτασε στη μύτη και το στόμα του με αποτέλεσμα να μην ακούει και να μην μπορεί να μιλήσει στην ενδοεπικοινωνία.

«Δείχνει καλά. Όχι χαρούμενος, αλλά καλά», έλεγε ο Cassidy.

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο η NASA να ακυρώνει έξοδο των αστροναυτών από το διαστημικό σταθμό.

Η έξοδος του Parmitano ήταν η πιο σύντομη μετά την 14 λεπτή αποστολή Ρώσων και Αμερικανών αστροναυτών το 2004, που ανεστάλη λόγω προβλήματος στη διαστημική στολή.

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη «διαστημική βόλτα» για τον 36χρονο Parmitano, 36, πρώην πιλότο και αξιωματικό της ιταλικής Αεροπορίας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο






Πηγή