ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ινδονησία: Τεχνητή βροχή εναντίον πυρκαγιάς και πρωτοβουλίες εναντίον εταιρειών που τις προκάλεσαν

Η Μαλαισία κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές της νότιας επαρχίας Τζοχόρ καθώς ο καπνός από τις φωτιές στην Ινδονησία αύξησαν τον ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από το... επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο. Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, δυτικά της χερισονήσου της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες για την παραγωγή φοινικελαίου ή χαρτομάζας, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

Ο καπνός από τις φωτιές στην επαρχία Ριάου της Σουμάτρας έχει καλύψει επίσης τη γειτονική Σιγκαπούρη, όμως η ποιότητα του αέρα σ' αυτή την πόλη κράτος βελτιώθηκε το Σαββατοκύριακο αφού είχε προηγουμένως φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

"Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Μουάρ και Λεντάνγκ", ανακοίνωσε μέσω του Facebook ο μαλαίος υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τζ. Παλανιβέλ.

Ο Παλανιβέλ δήλωσε πως ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις δύο επαρχίες ξεπέρασε το 750 -- πάνω από το 300, η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται επικίνδυνη.

Στο μεταξύ, από επίσημη πηγή στην Τζακάρτα έγινε γνωστό ότι η Ινδονησία κατάφερε να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο σημαντικές νεροποντές πάνω από τις δασικές φωτιές στη Σουμάτρα που ευθύνονται για την ιστορικών διαστάσεων ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Ένα αεροπλάνο έρριξε τέσσερις τόνους άλατα στα σύννεφα πάνω από την επαρχία Μπενγκάλις (βορειοδυτική Ινδονησία), όπου υπάρχουν πολλές εστίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νεροποντές, δήλωσε ένας υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, ο Άγκους Βιμπόβο.

Οι επιχειρήσεις δημιουργίας τεχνητής βροχής θα συνεχιστούν σήμερα με τη βοήθεια δύο αεροπλάνων, διευκρίνισε.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην επαρχία Ριάου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες εστίες, καθώς ο δείκτης ρύπανσης έχει υπερβεί το 400.

Επίσης τρία ελικόπτερα ετοιμάζονται να ρίξουν μεγάλες ποσότητες νερού στις εστίες, τις οποίες οι πυροσβέστες επί του πεδίου δεν μπορούν να κατασβέσουν επειδή σιγοκαίνε μέσα στο παχύ στρώμα από νεκρά φύλλα και φυτά που σχηματίζεται στο έδαφος της ζούγκλας.

Οι ινδονησιακές αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποψιάζονται πως εταιρείες παραγωγής φοινικελαίου ή χαρτομάζας με έδρα τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη άναψαν τις φωτιές για να αποδασώσουν εδάφη με λιγότερα έξοδα -- κάτι που οι εταιρείες διαψεύδουν. Συγκεκριμένα οι εταιρείες Sime Darby της Μαλαισίας και Wilmar Group της Σιγκαπούρης αρνήθηκαν αμφότερες την κατηγορία.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως η χώρα θα αναλάβει δράση εναντίον των εταιρειών τις οποίες κατηγορεί ότι ευθύνονται για τις φωτιές.

"Η Ινδονησία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις δασικές πυρκαγιές και να αναλάβει δράση εναντίον ξένων εταιρειών που ενέχονται σ' αυτές", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, σύμφωνα με ένα κυβερνητικό ιστότοπο.

Το ινδονησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara μετέδωσε επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο του υγειονομικού τομέα πως σχεδόν 20.000 άνθρωποι στο Ριάου, πολλοί από τους οποίους παιδιά, υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού.