ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι αυτοκράτορες της δυναστείας Σανγκ χειραγωγούσαν την κοινή γνώμη

Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι. Οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.) χειραγωγούσαν τις προφητείες ώστε να κυβερνούν ευκολότερα τους Κινέζους και να... έχουν την εύνοια της κοινής γνώμης, αποκαλύπτει μια αρχαιολογική μελέτη την οποία επικαλείται το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αυτοκράτορες της εποχής εκείνης λάμβαναν σημαντικές αποφάσεις βασιζόμενοι σε προφητείες και στη μαντική. Έκαιγαν τα καύκαλα χελωνών ή κόκκαλα ζώων και διάβαζαν το μέλλον στα ραγίσματα που προκαλούσε η θερμότητα, εξηγεί το πρακτορείο.

Όμως «οι εμπειρίες μας έδειξαν πως η εμφάνιση ορισμένων ρωγμών μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί» και άρα να χειραγωγηθεί, εξηγεί ο Χου Γιανγκφένγκ, ειδικός του εργαστηρίου αρχαιολογίας της επαρχίας Χενάν (ανατολική Κίνα), τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Στη δυναστεία των Σανγκ, ο αυτοκράτορας ήταν ο αρχηγός στους μάντεις. Έτσι είναι δυνατό να ήλεγχε την κοινή γνώμη με προβλέψεις βασισμένες στα καμένα κόκκαλα», προσθέτει ο ερευνητής.

Ένας εξέχων αρχαιολόγος υποστήριξε έτσι στο Νέα Κίνα πως στη διάρκεια των ερευνών αυτών, οι οποίες αναγνωρίσθηκαν διεθνώς, εξετάσθηκαν 185 θραύσματα κοκκάλων και καυκάλων.