ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Νέα τεχνολογία υπόσχεται stealth υποβρύχια

Νέα τεχνολογία με εξωτικά υλικά υπόσχεται στο μέλλον να καταστήσει αόρατα τα υποβρύχια στα εχθρικά σόναρ... Η πρώτη δοκιμή του υλικού αυτού έγινε στις ΗΠΑ από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις η οποία κατάφερε να καταστήσει ένα αντικείμενο «αόρατο» σε σόναρ και κύματα υπερήχων. Η χρήση του «ακουστικού καλύμματος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να καταστήσει τα υποβρύχια «αόρατα» από συστήματα εντοπισμού σόναρ.

Το κάλυμμα που δοκιμάστηκε στο πείραμα αποτελείται από 16 δακτυλίους με ακουστικά κυκλώματα ειδικά σχεδιασμένα να «κατευθύνουν» τα ηχητικά κύματα.

Τα υλικά που μπορούν να κατευθύνουν τη ροή του ήχου γύρω από ένα σώμα - αντί να την αντανακλούν ή να την απορροφούν - ήταν μέχρι πρόσφατα θεωρητικώς εφικτό να κατασκευαστούν.

Το πείραμα που διενεργήθηκε με επιτυχία αποτέλεσε την πρώτη πρακτική εφαρμογή στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Δοκιμάστηκε η δυνατότητα απόκρυψης ενός μεταλλικού κυλίνδρου μέσα σε δεξαμενή νερού με πηγή εκπομπής υπέρηχων και διάταξη ακουστικού αισθητήρα τοποθετημένα αντικριστά και σταδιακά οι μετρήσεις έδειξαν ότι το ηχητικό ίχνος «εξαφανιζόταν» από σόναρ.

Οι δοκιμές έγιναν και με άλλα αντικείμενα διαφορετικού σχήματος τα οποία αποδείχτηκε ότι εξαφανίζονται εξίσου αποτελεσματικά καθιστώντας τη νέα τεχνολογία πολλαπλά υποσχόμενη για την εφαρμογή ικανότητας Stealth όχι μόνο σε υποβρύχια αλλά και σε μονάδες επιφανείας.