ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Κομήτης PanStarrs C/2011 L4 ορατός από 9 Μαρτίου

Ο κομήτης PANSTARRS (C/2011 L4) φτάνει σε περιήλιο – τη κοντινότερή του προσέγγιση στον Ήλιο στις 6 π.μ. της Κυριακής... για πρώτη φορά, επισκέπτης στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Για τους παρατηρητές του Βορείου Ημισφαιρίου, η εμφάνιση που όλοι περιμένανε τόσο πολύ, ουσιαστικά αρχίζει από απόψε. Η «βρώμικη χιονόμπαλα» βρίσκεται περίπου 7° ψηλά στα δυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Πιθανόν να φτάσει και 1ο μέγεθος σήμερα ή αύριο. Θα πρέπει να έχει μια φωτεινή κόμη και δύο ουρές που θα κατευθύνονται προς τα πάνω. Ο κομήτης C/2011 L4 θα ανεβεί ψηλότερα στο βραδινό ουρανό τις επόμενες εβδομάδες.


Ο κομήτης Pan-STARRS αύξησε θεαματικά τη φωτεινότητά του κατά την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να γίνει ορατός ακόμα και με γυμνά μάτια, ιδίως όταν κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο, το Σάββατο 9 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να λάμπει σαν άστρο πρώτου μεγέθους ή και ακόμη πιο πολύ.

Ο κομήτης, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι C/2011 L4, ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης, από όπου και πήρε το ανεπίσημο όνομά του. Στη διάρκεια του Μαρτίου κάνει μια διέλευση μέσω του εσωτερικού τμήματος του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα σήμερα Τρίτη αναμένεται να κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 160 εκατ. χιλιομέτρων

Η μέγιστη φωτεινότητα του θα επιτευχθεί με το πέρασμα του από το περιήλιο. Αρχικά θα είναι ορατός από το νότιο ημισφαίριο, και στη συνέχεια, από το βόρειο ημισφαίριο, την περίοδο μεταξύ περίπου 9 Μαρτίου μέχρι και τα μέσα του Απρίλη του 2013 (έτσι ώστε έχει λάβει ήδη το παρατσούκλι, κομήτης του Πάσχα), μετά γρήγορα θα απομακρύνθει από τον Ήλιο και θα είναι ορατός τα βράδια, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.


Ο κομήτης C/2006 P1 (McNaught) δύει πίσω από το Cerro Paranal στη Χιλή, εκεί όπου βρίσκεται το VLT της ESO (European Southern Observatory), to 2007. Οι παρατηρητές ίσως να δουν κάποιο παρόμοιο θέαμα με τον κομήτη C/2011 L4 (PANSTARRS) στο βραδινό λυκόφως αυτή την εβδομάδα. Φωτογραφία: G. Hüdepohl/ESO