ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σε φωτογραφίες από την Αφροδίτη επιστήμονας ανακάλυψε ζωντανά όντα

Σε φωτογραφίες, τραβηγμένες στην Αφροδίτη την δεκαετία του 1980 από σοβιετικές διαστημικές συσκευές, απεικονίζονται μετακινούμενα αντικείμενα, τα οποία ενδέχεται να έχουν ιδιότητες ζωντανών όντων...
Σε αυτό το συμπέρασμα ήρθε ο υπάλληλος του Ινστιτούτου διαστημικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ο Λεωνίδας Ξανθομαλλίτης, ο οποίος ανάλυσε τις πανοραμικές φωτογραφίες τραβηγμένες από το διαστημικό εξερευνητικό σταθμό «Βενέρα-13».

Η αναζήτηση πλανητών, στους οποίους μπορεί να υπάρχει ζωή, πραγματοποιείται βάσει του αξιώματος περί των κανονικών συνθηκών στην «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή την πίεση, την θερμοκρασία, την σύσταση της ατμόσφαιρας παρόμοιες με αυτές της Γης. Αλλά μήπως αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να παρουσιάζεται ως ο γήινος σοβινισμός; Μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα ύπαρξης ζωής υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες;

Ο Λεωνίδας Ξανθομαλλίτης δεν αποκλείει μια τέτοια δυνατότητα.«Δίχως να σχολιάσουμε την υπάρχουσα αντίληψη το ότι στην Αφροδίτη είναι αδύνατη η ύπαρξη ζωής, κάνουμε μία τολμηρή υπόθεση, πως οι μορφολογικές ενδείξεις επιτρέπουν να υποθέσουμε, πως μέρος των ευρεθέντων αντικειμένων έχει ιδιότητες ζωντανών οργανισμών», – γράφει ο επιστήμονας σε άρθρο, δημοσιευμένο στο περιοδικό «Αστρονομικός αγγελιοφόρος».

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕΥΔ) ανακάλυψαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης όζον.
Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια της διαστημικής ερευνητικής συσκευής «Venera express», στην κατασκευή της οποίας συμμετείχαν και Ρώσοι επιστήμονες. Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε σήμερα η ΕΥΔ στην ιστοσελίδα της. Νωρίτερα όζον είχε ανακαλυφθεί και στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Στην ατμόσφαιρα της Γης αυτό το αέριο, που προστατεύει τη ζωή από την υπεριώδη ακτινοβολία, εμφανίστηκε πριν περίπου 2,4 δισεκ. χρόνια και σημαντικότατο ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας του έπαιξαν οι ζωντανοί οργανισμοί. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και του Άρη, εκεί, πιθανότατα, γίνεται λόγος για ασήμαντη – σε σύγκριση με τη γήινη – περιεκτικότητα όζοντος ανόργανης προέλευσης.
Πηγή