ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο Elon Musk καλεί τα Ηνωμένα Έθνη σε απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων

Επικεφαλής 116 ειδικών από όλο τον κόσμο

Ο CEO της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, πρόσθεσε τη φωνή του μαζί με αυτήν 116 ειδικών στην tech βιομηχανία από 26 χώρες, οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, ζητούν την καθολική κατάργηση των ρομπότ-δολοφόνων (killer robots).

Τα αυτοματοποιημένα άρματα μάχης, drones και οπλοπολυβόλα είναι μερικά από τα όπλα τα οποία υπάρχουν ήδη σήμερα στο πεδίο της μάχης και μπορούν τα ίδια να παίρνουν την απόφαση να αφαιρέσουν μια ζωή, χωρίς την επιβεβαίωση από κάποιο άνθρωπο χειριστή.


Οι ειδικοί θα παρευρεθούν στο International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI) στο οποίο θα συζητηθεί το πώς τα “αυτόνομα όπλα απειλούν να γίνουν η τρίτη επανάσταση στις ένοπλες συγκρούσεις”. Η επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει πως η ανάπτυξη τέτοιων όπλων πρέπει να σταματήσει και να προστεθούν στα ανήθικα και παράνομα όπλα, όπως τα βιολογικά και τα χημικά όπλα.


Μόλις αναπτυχθούν θα επιτρέψουν στις ένοπλες συγκρούσεις να πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ και σε συχνότητες τόσο γρήγορες που κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει. Αυτά μπορεί να γίνουν όπλα τρόμου, όπλα δεσποτικά τα οποία και οι τρομοκράτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων πληθυσμών και μπορούν να χακαριστούν για να συμπεριφέρονται με ανεπιθύμητους τρόπους. […] Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να δράσουμε. Μόλις το Κουτί της Πανδώρας ανοίξει, θα είναι δύσκολο να κλείσει.


Την επιστολή προσυπογράφουν εταιρίες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, μεταξύ των οποίων και ο συνιδρυτής της DeepMind τεχνητής νοημοσύνης της Google, Mustafa Suleyman. Πάνω από 12 χώρες αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή αυτόνομα όπλα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ και Νότια Κορέα.

Αντίθετα από άλλες εκφάνσεις της τεχνητής νοημοσύνης, που παραμένουν ακόμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, τα αυτόνομα οπλικά συστήματα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη και έχουν μια πολύ πραγματική δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικό κακό σε αθώους ανθρώπους, διαταράσσοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια ισορροπία.