ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το Curiosity κινείται προς ένα παράξενο μεταλλικό μετεωρίτη που εντοπίστηκε στον πλανήτη Άρη

Αν και η «Περιέργεια» (Curiosity) έχει ανακαλύψει κι άλλους μετεωρίτες στον κόκκινο πλανήτη, αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά.

Το σκάφος της διαστημικής αποστολής στον πλανήτη Άρη, η «Περιέργεια», ήδη αναρριχάται στις πλαγιές του όρους Aeolis Mons του κόκκινου πλανήτη, στο νέο τόπο που πρόκειται να εξερευνήσει. Αυτή την εβδομάδα το ρόβερ της NASA εντόπισε ένα μικροσκοπικό μεταλλικό μετεωρίτη με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε από την ηλεκτρονική πύλη Science Alert.

Χρησιμοποιώντας το ισχυρό τηλεσκόπιο Remote Micro-Imager, η «Περιέργεια» έλαβε μια λεπτομερή φωτογραφία του αντικειμένου, το οποίο ονόμασαν «Egg Rock”. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα υποθέτουν ότι το κομμάτι του μετεωρίτη αποτελείται από νικέλιο και σίδηρο.


Αν και η μορφή του προδιαθέτει για να εκληφθεί ως κάποιο τεχνούργημα κάποιου εξωγήινου πολιτισμού το οποίο εγκαταλείφθηκε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, το πιο πιθανό είναι να κατάγεται από κάπου στη ζώνη των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στον κόκκινο πλανήτη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η «Περιέργεια» ανακαλύπτει μετεωρίτες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, αλλά αυτό το αντικείμενο έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά. Η επιφάνειά του είναι εξαιρετικά λεία, σαν κάποιος να την έχει γυαλίσει. Επίσης, έχει βαθιές αυλακώσεις, που οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών και υποστηρίζουν ότι προφανώς η μπάλα έχει λιώσει.


Λόγω της μεταλλικής τους σύστασης, οι μετεωρίτες είναι ανθεκτικοί και μεγάλης αντίστασης, σε αντίθεση με άλλα αντικείμενα χαμηλότερης πυκνότητας, τα οποία τείνουν να αποσυντίθενται κατά την επαφή τους με την ατμόσφαιρα των πλανητών. Αυτή του Άρη είναι ιδιαίτερα λεπτή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός από τους μετεωρίτες αυτούς στο έδαφός του.