ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο ιερέας που κάνει εξορκισμούς εδώ και 27 χρόνια σε εκκλησία της Ρώμης

Η ζωή μπορεί να σε οδηγήσει σε δρόμους που ποτέ δεν είχες φανταστεί. Αυτό συνέβη με τον ιερέα Vincenzo Taraborelli που έκανε χάρη σε έναν άλλο ιερέα, όταν εκείνος του ζήτησε τη βοήθειά του. Κι έτσι ο πατήρ Vincenzo βρέθηκε να κάνει… εξορκισμούς. «Δεν ήξερα τι ήταν, δεν το είχα μελετήσει», εξηγεί στο BBC, «Εκείνος μου είπε τι να κάνω, εγώ δεν είχα ιδέα».

Αν νομίζετε πως αυτή η ιστορία προέρχεται από κάποιο σκοτεινό συνωμοσιολογικό βιβλίο ή μια απομονωμένη κοινότητα στις εσχατιές του κόσμου, κάνετε λάθος. Ο 79χρονος πατήρ Taraborelli κάνει εξορκισμούς εδώ και 27 χρόνια στην εκκλησία του, στη Ρώμη, και είναι ένας από τους πιο πολυάσχολους εξορκιστές τις Αιώνιας Πόλης. Και όπως φαίνεται θα παραμείνει αφού η Καθολική Εκκλησία δυσκολεύεται να βρει νεότερους… διαδόχους του.

«Να, εδώ είναι μια γυναίκα που έχει καταληφθεί από δαίμονα», δείχνει ο ιερέας σε μια τοιχογραφία του 18ου αιώνα που διακοσμεί την εκκλησία του, «την κρατούν με το στόμα ανοιχτό και μικροί δαίμονες βγαίνουν από το σώμα της. Απελευθερώνεται».

Ο ηλικιωμένος ιερέας κάνει εξορκισμούς τρεις μέρες την εβδομάδα σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα στο πίσω μέρος της εκκλησίας του, κοντά στο Βατικανό, όπου υποδέχεται ακόμα και τριάντα ανθρώπους κάθε φορά.

Σύμφωνα με το Βreitbart News, οι εξορκισμοί γνωρίζουν περίοδο άνθισης στη Ιταλία. Πέρσι μισό εκατομμύριο Ιταλοί ζήτησαν εξορκισμό και θα μπορούσε κανείς να πει πως μετά βίας υπάρχουν αρκετοί εξορκιστές για να ανταποκριθούν στη… ζήτηση. Η αρχιεπισκοπή του Μιλάνου στη βόρεια Ιταλία διπλασίασε τον αριθμό των εξορκιστών της ενώ στη Ρώμη τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή για εξορκισμούς (!). Ωστόσο οι γνώστες της κατάστασης λένε πως αυτές οι προσπάθειες δεν επαρκούν.

Ο πατήρ Vincenzo πάντως είναι μεθοδικός και αφοσιωμένος.

«Πριν προχωρήσω στον εξορκισμό ζητώ από τους ανθρώπους που με επισκέπτονται να δουν ψυχολόγο ή ψυχίατρο και να μου φέρουν τη διάγνωσή τους. Είμαι σε επαφή με πολλούς ψυχολόγους που μου στέλνουν τους ασθενείς τους», λέει στο BBC προκαλώντας, αν μη τι άλλο, εντύπωση.

Στη μια πλευρά του δωματίου ένα έπιπλο είναι γεμάτο με μικρά γλυπτά αγγέλων. Σε ένα ντουλάπι ο πατήρ Vincenzo φυλάει τα γλυκά που προσφέρει στους επισκέπτες του. Στον τοίχο κρέμεται το έγγραφο που πιστοποιεί πως είναι αναγνωρισμένος εξορκιστής.

Το γραφείο του είναι γεμάτο χαρτιά, φωτογραφίες και προσευχητάρια. Κάθεται στην μια πλευρά του, οι επισκέπτες του στην άλλη.


«Πρώτα από όλα ετοιμάζομαι πριν μπω στο δωμάτιο», περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο πώς φέρνει σε πέρας τη δουλειά του. «Αν ο επισκέπτης μου δεν νιώθει καλά προσπαθώ να τον καθησυχάσω και να τον ηρεμήσω. Τον καλώ να προσευχηθεί μαζί μου. Αλλά πολλοί από τους ανθρώπους, όταν έρχονται εδώ, βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση».

Ρίχνει μια ματιά στο βιβλίο του με τα τελετουργικά εξορκισμών της Καθολικής Εκκλησίας. Το έχει κολλήσει με ταινία για να μην διαλυθεί φύλλο-φύλλο από την πολλή χρήση και τα χρόνια. Ανάμεσα στα χαρτιά του, πάνω στο γραφείο του, βρίσκει τον σταυρό που χρησιμοποιεί για να διώξει τα κακά πνεύματα. Οι καθολικοί ιερείς που εκπαιδεύονται για να γίνουν εξορκιστές διδάσκονται ένα τελετουργικό που είναι γνωστό ως «De exorcismis et supplicationibus quibusdam», σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει καταρτίσει η εκκλησία. Το έγγραφο των 84 σελίδων συντάχθηκε το 1998 ως εξέλιξη αντίστοιχου εγγράφου του 1614.

Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση που θυμάται είναι μια παντρεμένη γυναίκα την οποία υποδεχόταν για 13 χρόνια. «Ένας άλλος άνδρας, Σατανιστής, την ήθελε», αφηγείται ο ιερέας. «Εκείνη αρνήθηκε και εκείνος της είπε: ‘θα μου το πληρώσεις’. Τις έκανε μάγια για να την κάνει να τον θέλει, δύο φορές την εβδομάδα. Τότε εκείνη ήρθε σε μένα, μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Άρχισα να προσεύχομαι κι εκείνη μπήκε σε κατάσταση έκστασης. Από το στόμα της ξεχύνονταν προσβολές, βλασφημίες, γρήγορα κατάλαβα πως ήταν δαιμονισμένη. Καθώς το τελετουργικό προχωρούσε άρχισε να νιώθει χειρότερα. Όταν είπα στον δαίμονα: ‘στο όνομα του Ιησού, σε διατάζω να φύγεις’ εκείνη άρχισε να κάνει εμετό και να βγάζει μικρές μεταλλικές καρφίτσες, πέντε κάθε φορά. Εκτός από τις καρφίτσες έβγαζε τούφες μαλλιά, μικρές πέτρες, κομμάτια ξύλου. Ακούγεται απόκοσμο αλλά είναι βγαλμένο από τον κόσμο μας».


Όταν εισέβαλαν στην εκκλησία και τον μαχαίρωσαν εκείνος προσπάθησε να τους απωθήσει παραμένοντας ήρεμος και φωνάζοντας «Φύγε, Σατανά». Επρόκειτο για απόπειρα εξορκισμού;

Η κηδεία του αδικοχαμένου ιερέα έγινε παρουσία πολιτικών εκπροσώπων ενώ χιλιάδες πιστοί θρηνούσαν.


Υποστηρίζοντας τις πράξεις του ιερέα ο πάπας Φραγκίσκος επιτάχυνε τις διαδικασίες υποψηφιότητάς του προς αγιοποίηση, διαδικασίες που άρχισαν τον Οκτώβριο παρότι κανονικά προβλέπεται πενταετής αναμονή.


Ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος λέγεται πως έκανε εξορκισμό που μάλιστα καταγράφηκε από τις κάμερες, το 2013, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μετά τη λειτουργία της Κυριακής, σε έναν άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αρχικά ο ποντίφικας έκανε χειραψία με τον άνδρα αλλά η έκφρασή του άλλαξε άρδην όταν ένας ιερέας του ψιθύρισε κάτι.

Τότε ο Φραγκίσκος τοποθέτησε και τα δύο χέρια του πάνω στο κεφάλι του άνδρα για 15 δευτερόλεπτα. Ο Μεξικανός ονόματι Angelo φαίνεται να γεμίζει ένταση για μερικές στιγμές και στη συνέχεια να χαλαρώνει, καθώς το στόμα του ανοίγει διάπλατα. Όπως έγραψαν τότε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα η Telegraph, εξορκιστές που είδαν το οπτικό υλικό λένε πως ήταν εξορκισμός πέραν κάθε αμφιβολίας.



Το Βατικανό χρησιμοποίησε ασαφή γλώσσα σχολιάζοντας το περιστατικό: «Ο Πάπας δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε κανέναν εξορκισμό», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Federico Lombardi. «Όπως συχνά κάνει σε ασθενείς και ανθρώπους που υποφέρουν, ήθελε μόνο να προσευχηθεί για τον άνθρωπο που ήταν απέναντι του».

Πολλοί εξορκιστές όμως επέμειναν πως ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είχε διώξει τις δυνάμεις του κακού. «Ο Πάπας είναι και Επίσκοπος Ρώμης και όπως κάθε επίσκοπος είναι και εξορκιστής», είχε πει στην εφημερίδα La Repubblica ο πιο γνωστός τότε εξορκιστής της Καθολικής Εκκλησίας, ο πατήρ Gabriele Amorth, που απεβίωσε πριν λίγο καιρό. «Ήταν ένας αληθινός εξορκισμός. Αν το Βατικανό το αρνείται, αυτό δείχνει πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο Μεξικανός είχε καταληφθεί από τέσσερις δαίμονες.

Σύμφωνα με το inewsjournal.com, η κατάληψη σώματος και πνεύματος από δαίμονα είναι αιτία ακόμα και φόνου και μάλιστα αναφέρεται ως τέτοια ακόμα και στο δικαστήριο.

Εκτός Καθολικής Εκκλησίας ωστόσο πολλοί αμφισβητούν συνολικά τη θεωρία της κατάληψης από δαίμονες και του εξορκισμού. Πολλοί λένε πως είναι μια πρόληψη του μεσαίωνα ή μύθος ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν πως τους κατέλαβαν κακά πνεύματα είναι, σύμφωνα με τους σκεπτικιστές, άνθρωποι που πάσχουν από ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα που εξηγούνται πολύ εύκολα.

Ο πατήρ Taraborelli πάντως απορρίπτει αυτές τις εξηγήσεις επικαλούμενος βιβλικές αναφορές που είναι επίκαιρες και στο σημερινό κόσμο, μέχρι και στις θηριωδίες των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Κάποιος που δεν πιστεύει δεν πιστεύει ούτε στον διάβολο», λέει, «αλλά ένας πιστός ξέρει πως ο διάβολος υπάρχει, μπορεί κανείς να το διαβάσει και στις γραφές. Τότε αρκεί να σκεφτεί κανείς, να δει πώς είναι ο κόσμος σήμερα. Ποτέ δεν έχει ξαναϋπάρξει τόσο κακός. Αυτές οι βίαιες ενέργειες δεν είναι ανθρώπινες. Τόσο φοβερές, όπως το ISIS», λέει.

Ο 79χρονος Vincenzo δεν δείχνει να θέλει να εγκαταλείψει τη δουλειά του και το κινητό του τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα.

Ο πατήρ Gabriele Amorth, πολυπράγμων συγγραφέας και ο πιο διάσημος εξορκιστής της Ρώμης πέθανε πριν λίγο καιρό και ο διάδοχός του, ο «Padre Vincenzo», όπως αποκαλούν τον πατέρα Taraborelli, τονίζει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθημερινά αιτήματα πιστών να τους απαλλάξει από τις δαιμονικές επιρροές.


Έχει μάλιστα απευθυνθεί και στους ανώτερούς του στον Κλήρο για το ζήτημα αυτό. «Έχουμε μείνει μόνο εννέα και χρειάζονται πολύ περισσότεροι», εξήγησε, «χρειαζόμαστε κι άλλους παπάδες σαν εμένα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τόσων οικογενειών».

Δεν θα είναι όμως εύκολα τα πράγματα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, καθώς η «ειδικότητά» του δεν φαίνεται να ελκύει τους νέους ιερείς. Δεν φαίνεται να τους ενθουσιάζει η προοπτική να περάσουν ώρες ατελείωτες σε δωμάτια χωρίς παράθυρα, διαβάζοντας προσευχές εξορκισμού σε πιστούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Είπα στον επίσκοπο πως δεν μπορώ να βρω κανένα που να θέλει να κάνει αυτό που κάνω. Πολλοί από τους νέους ιερείς φοβούνται. Ακόμα και οι ιερείς φοβούνται. Είναι μια δύσκολη ζωή…», συλλογιέται μεγαλόφωνα ο πολυάσχολος εξορκιστής της Ιταλίας.