ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βρέθηκε το κάστρο όπου γεννήθηκε ο θρυλικός Βασιλιάς Αρθούρος; [Εικόνες]

Το μεσαιωνικό ανάκτορο που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται στο χωριό Τίνταγκελ, το οποίο συνδέεται με δεκάδες μύθους του Αρθουριανού Κύκλου.

Το μυστήριο που περιέβαλε εδώ και πολλά χρόνια την αρχαιολογική τοποθεσία Τιντάγκελ στην Κορνουάλη μόλις έγινε ακόμα πιο βαθύ, αφού οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή τα εντυπωσιακά ερείπια ενός ανακτόρου του Μεσαίωνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας που βρίσκονται στην περιοχή είναι πεπεισμένα ότι τα τείχη πάχους ενός μέτρου που ήρθαν πρόσφατα στο φως, ανήκουν στην κατοικία των μοναρχών που διοικούσαν τον 6ο αιώνα το αρχαίο βασίλειο Δουμνόνια, το οποίο εκτεινόταν στα νοτιοδυτικά της Βρετανίας.

Η υπόσταση του Βασιλιά Αρθούρου ως ιστορικό πρόσωπο αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει κατά κόρον τους βρετανικούς φιλολογικούς και αρχαιολογικούς κύκλους, με άλλους να υποστηρίζουν με σθένος ότι υπήρξε πραγματικός ηγέτης και άλλους να αναφέρονται σε αυτόν ως «μυθική φιγούρα».

Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη του ανακτόρου αναμένεται να πυροδοτήσει νέες… παθιασμένες συζητήσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων, λόγω του ευρέως διαδεδομένου μύθου ότι ο Αρθούρος ήταν το «προϊόν» της παράνομης ερωτικής επαφής μεταξύ ενός Βρετανού βασιλιά και της όμορφης συζύγου ενός τοπικού άρχοντα, η οποία έλαβε μάλιστα χώρα στο Τίνταγκελ.

Φωτογραφία από το σημείο της ανασκαφής


Η σχετική θεωρία περιλαμβάνεται σε ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία που γράφτηκαν την εποχή του Μεσαίωνα με τίτλο Historia Regum Britanniae (Ιστορία των Βασιλιάδων της Βρετανίας), που έγραψε ένας κληρικός, ο Τζέφρεϊ του Μονμάουθ. Το εν λόγω σύγγραμα, που βασίστηκε σε παλαιότερους μύθους, ολοκληρώθηκε το 1138, όταν το ακρωτήριο του Τιντάγκελ (όπου βρέθηκε το ανάκτορο) είχε πάψει εδώ και αιώνες να κατοικείται.


Το μεσαιωνικό κάστρο, τα ερείπια του οποίου συνεχίζουν να στέκονται σήμερα στο ακρωτήρι, χτίστηκε περίπου έναν αιώνα μετά. Η θεωρία του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ ότι η σύλληψη του βασιλιά Αρθούρουέγινε σε ένα παλαιότερο, ήδη εγκαταλειλειμένο μεγάλο κάστρο στην περιοχή, πρέπει να προήλθε κατά συνέπεια από θρύλους, φήμες ή αμφιλεγόμενες ιστορικές αναφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανάκτορο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι φαίνεται να χρονολογείται στον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ, περίοδο κατά την οποία τοποθετούνται οι μύθοι του Αρθουριανού Κύκλου. Είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε όχι, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στη Βρετανία τόσο μεγάλα κτίρια που οικοδομήθηκαν την περίοδο μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ.