ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βρέθηκαν νέφη νερού εκτός του ηλιακού μας συστήματος

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις για σύννεφα που περιέχουν νερό, σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Πρόκειται για το «αποτυχημένο» κρύο άστρο WISE 0855, έναν καφέ «νάνο» που βρίσκεται σε απόσταση μόνο 7,2 ετών φωτός από τη Γη, στην ατμόσφαιρα του οποίου φαίνεται πως έχουν σχηματισθεί νέφη που περιέχουν παγωμένα σταγονίδια νερού.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας 'Αντριου Σκέμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

Το εν λόγω (παρ' ολίγον) άστρο, που έχει πενταπλάσια μάζα από τον Δία, είναι πολύ μεγάλο για πλανήτης, αλλά και πολύ μικρό για άστρο, έτσι ποτέ δεν μπόρεσε να πυροδοτήσει τις διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό του, ώστε να λάμψει.

Ο καφέ «νάνος» είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014 από το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA. Η νέα ανακάλυψη των νεφών με υδρατμούς έγινε με τη βοήθεια του επίγειου τηλεσκοπίου Gemini North στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν φασματοκοπική ανάλυση στο φως του άστρου, στην ατμόσφαιρα του οποίου η θερμοκρασία είναι μόλις μείον 23 βαθμοί Κελσίου (πρόκειται για το ψυχρότερο γνωστό αντικείμενο εκτός του ηλιακού μας συστήματος).

Πηγή: ΑΠΕ