ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οικονομική «ένεση» στην αποστολή του ευρωπαϊκού ρομπότ ExoMars στον Άρη

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την υλοποίηση του δεύτερου σκέλους της αποστολής ExoMars, με την προσεδάφιση ενός ρομποτικού οχήματος στον Άρη το 2020.

Σε συνάντηση στο Παρίσι την προηγούμενη Τετάρτη, οι εθνικές αντιπροσωπίες αποφάσισαν να χορηγήσουν άμεσα 77 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να συνεχισθεί η ανάπτυξη του ρομπότ.

Παράλληλα, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του οχήματος. Γι’ αυτό το θέμα, όπως και για την τελική λύση της χρηματοδότησης του πρότζεκτ, παρέπεμψαν τις οριστικές αποφάσεις σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Δρα Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντή του τμήματος επανδρωμένων πτήσεων και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA, η απόφαση δείχνει τη σημασία που δίνει η Ευρώπη στη συγκεκριμένη αποστολή.

«Το ξεκάθαρο μήνυμα που προέκυψε είναι ότι παραμένει σε προτεραιότητα, για επιστημονικούς και τεχνολογικούς σκοπούς», ανέφερε στο BBC.

Η αποστολή ExoMars αποτελείται από δύο σκέλη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Ρωσία. Το πρώτο σκέλος προέβλεπε τη μελέτη της αρειανής ατμόσφαιρας με έναν δορυφόρο, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο.

Η δεύτερη φάση του ωστόσο –η προσεδάφιση ενός ρομπότ που θα αναζητήσει ενδείξεις ύπαρξης ζωής σε βάθος 2 μέτρων– έχει συναντήσει πολλά εμπόδια από το 2005, όταν εγκρίθηκε.

Κατά συνέπεια, έχει μετατεθεί πολλές φορές η ημερομηνία εκτόξευσης του ρομπότ, με τελευταία περίπτωση τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκε πως το «ταξίδι» θα ξεκινήσει το 2020, και όχι το 2018 όπως ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή προγραμματισμένο.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το ρομπότ να εκτοξευθεί όντως το 2020.

«Το πρώτο κρίσιμο βήμα ήταν ότι επαναδιατυπώθηκε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα τόσο για το έργο που έχει αναλάβει η Ευρώπη όσο και για αυτό της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας και του βασικού αναδόχου της, της εταιρείας Lavochkin. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη», πρόσθεσε ο Δρ Πάρκερ.

Η οικονομική «ένεση» των 77 εκατομμυρίων ευρώ προήλθε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Αν και εξασφαλίζει πως δεν θα διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του ρομπότ, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Ο επικεφαλής της ESA αρνήθηκε να αποκαλύψει στο BBC πόσο είναι το χρηματοδοτικό κενό. Αυτό που είναι επίσημα γνωστό είναι πως και τα δύο σκέλη της αποστολής, δηλαδή τόσο ο δορυφόρος όσο και το ρομπότ, αναμένεται να κοστίσουν γύρω στα 1,56 δισ. ευρώ.