ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα Ρομπότ μαθαίνουν να… αισθάνονται πόνο

Γερμανοί ερευνητές έχουν βάλει στόχο να αναπτύξουν ένα νευρικό σύστημα μέσω του οποίου τα ρομπότ θα μάθουν τι πάει να πεί πόνος.

Σκοπός των ερευνητών είναι αφενός τα ρομπότ να ανταποκρίνονται γρήγορα σε βλάβες που έχουν προκληθεί στο σύστημα τους αλλά και αφετέρου να βοηθούν και να προστατεύουν τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί τους δηλαδή με λίγα λόγια τα «αφεντικά» τους.

Στις πρώτες κιόλας δοκιμές οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ρομποτικό βραχίονα με ένα δάχτυλο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένας αισθητήρας που θα μπορούσε να εξακριβώσει την πίεση και τη θερμοκρασία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leibniz στο Ανόβερο εξηγούν πώς με το σύστημα αυτό ένα ρομπότ θα είναι σε θέση «να ανιχνεύει και να ταξινομεί απρόβλεπτες φυσικές καταστάσεις και διαταραχές, να αξιολογεί πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε αυτό και να πράττει ανάλογα προκειμένου να τις διορθώσει, κάτι δηλαδή σαν αντανακλαστικά».

Έτσι όπως και οι ανθρώπινοι νευρώνες μεταδίδουν τον πόνο, και το τεχνητό αυτό σύστημα θα μπορεί να μεταφέρει τις πληροφορίες κατατάσσοντας τις σε ελαφρύ, μέτριο, η έντονο πόνο.

Ο ερευνητής Γιοχάνες Κουέν δήλωσε ότι «ο πόνος είναι ένα σύστημα που μας προστατεύει. Όταν απομακρυνόμαστε από την πηγή του πόνου, αυτό μας προστατεύει από το να μην πληγωθούμε».

Το να διδαχθούν τα ρομπότ μια σειρά από ερεθίσματα είναι κάτι πολύ σημαντικό, δήλωσε ο ειδικός στον τομέα της ρομπιτικής του Πανεπιστημίου Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, καθηγητής Φουμίγια Άιντα.