ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος χτυπήθηκε από αστεροειδή [Βίντεο]

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος χτυπήθηκε πριν από μερικές μέρες από κομήτη ή αστεροειδή, αποκαλύπτουν εικόνες που τραβήχτηκαν με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Στις 17 Μαρτίου, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Γκέριτ Κέρνμπαουερ στο Μέντλινγκ νότια της Βιέννης βιντεοσκόπησε τον Δία με ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 20 εκατοστών. Δεν παρατήρησε τίποτα το ασυνήθιστο παρά δέκα μέρες αργότερα, όταν άρχισε να επεξεργάζεται τις εικόνες στον υπολογιστή του.

Παρατήρησε τότε μια λάμψη που διήρκεσε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και είχε μέγεθος ολόκληρης ηπείρου.

Μερικές μέρες αργότερα, η ίδια λάμψη εμφανίστηκε σε εικόνες που είχε τραβήξει την ίδια ώρα ο ερασιτέχνης αστρονόμος Τζον ΜακΚίον κοντά στο Δουβλίνο.

Ο Δίας, εξάλλου, έχει δεχθεί κι άλλες τέτοιες επιθέσεις: το 1994, πολυάριθμα θραύσματα του κομήτη Shoemaker-Levy 9 έπεσαν διαδοχικά στον πλανήτη και άφησαν γιγάντια, σκούρα σημάδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ήταν η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο μια πρόσκρουση κομήτη.

Μικρότερες προσκρούσεις στον Δία ακολούθησαν το 2009, το 2010 και το 2012.

Ο Δίας δέχεται περισσότερα χτυπήματα λόγω του ισχυρού βαρυτικού πεδίου του, το οποίο έλκει διερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες και τους επιταχύνει προς το μέρος του.

Στο μακρινό παρελθόν, μάλιστα, ο γίγαντας του Ηλιακού Συστήματος δεν αποκλείεται να προστάτευε τη Γη από προσκρούσεις τραβώντας προς το μέρος του αδέσποτα αντικείμενα.H πρόσκρουση όπως καταγράφηκε από ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο στην ΙρλανδίαΠηγή