ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

ΗΠΑ: Μήνυση νεαρών πολιτών κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Ένα δικαστήριο στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιτρέψει σε 21 νεαρούς ενάγοντες να μηνύσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αδράνεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η ομάδα νεαρών, ηλικίας 8-19 ετών και με την υποστήριξη της ΜΚΟ Our Children’s Trust, ισχυρίζεται ότι η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα τους.

Ο δικαστής Τόμας Κόφιν συμφώνησε ότι υπάρχει υπόθεση που αξίζει να εξεταστεί, απορρίπτοντας εκκλήσεις από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία να την απορρίψει.

«Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της έχει διεξαχθεί ενώπιον διαφόρων πολιτικών φορέων εδώ και αρκετό καιρό», αναφέρει η απόφαση του δικαστή.


Η υπόθεση παραπέμπεται τώρα σε μία ανώτερη δικαστή στο ίδιο δικαστήριο, την Ανν Άικεν, προς εξέταση. Αν και αυτή στηρίξει την απόφαση, τότε θα ξεκινήσει η δίκη.

«Πρόκειται για τη δίκη του αιώνα, η οποία θα καθορίσει το δικαίωμα των νέων σε ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η 19χρονη Κέλσι Τζουλιάνα, μέλος της ομάδας νέων.

«Το μέλλον της γενιάς μας βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε η 16χρονη ενάγουσα Βικτόρια Μπάρετ. «Αρνούμαι απολύτως να αφήσω την επιβλαβή δράση της κυβέρνησής μας, την εταιρική απληστία, και την ξεκάθαρη άρνηση της επιστήμης του κλίματος να μας βλάψει με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε.

Την αγωγή υποστηρίζουν επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες του κλίματος όπως ο Τζέιμς Χάνσεν.

«Η επιστήμη ορίζει σαφώς ότι η επιδείνωση της ενεργειακής ανισορροπίας του πλανήτη μας, που προκαλείται σε σημαντικό ποσοστό από την υποστήριξη της κυβέρνησής μας προς την αξιοποίηση και την καύση των ορυκτών καυσίμων, δημιουργεί όλο και πιο σοβαρούς κινδύνους για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Χάνσεν. «Τώρα θα προχωρήσουμε στην απόδειξη των ισχυρισμών μας».

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της ΜΚΟ να μηνύσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η πρώτη προσπάθεια έφτασε σε αδιέξοδο στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Για να ληφθεί εθνικός χαρακτήρας, η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξάλλου, ένα δικαστήριο στην Ολλανδία πέρυσι διέταξε την ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε παρόμοια υπόθεση.