ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι μυστηριώδεις..κρατήρες στη γη της Σιβηρίας

Όταν ένας πιλότος ελικοπτέρου εντόπισε τον πρώτο κρατήρα, το καλοκαίρι του 2014, όλοι ήταν αμήχανοι. H τρύπα με διάμετρο περίπου 30 μέτρα εμφανίστηκε στην χερσόνησο Γιαμάλ φαινομενικά από το πουθενά, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης περιόδου όπου ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Μετά από λίγο καιρό εμφανίστηκαν και άλλες τρύπες στην περιοχή και επειδή δεν υπήρχε καμία λογική εξήγηση οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας γεννήθηκαν και άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.


Υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μυστικές επιχειρήσεις και πειράματα Ρώσων, αλλά και οι γνωστές μεταφυσικές θεωρίες για μυστηριώδεις δυνάμεις και εξωγήινες αποβάσεις.

Η αλήθεια όμως είναι μάλλον άλλη, και όπως όλα δείχνουν η ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη επεισόδιο στα X- Files. Aντιθέτως, ίσως προστεθεί στη μακρά λίστα με τα ανησυχητικά σημάδια της κλιματικής αλλαγής που καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη.

Το Scientific American αναφέρει ότι οι αρκτικές ζώνες του πλανήτη θερμαίνονται με ρυθμό ιλιγγιώδη, και πως το καλοκαίρι του 2014 ήταν αρκετά θερμότερο από το μέσο όρο, με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 9 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει καταγραφεί και μεταδοθεί και στο περιοδικό Nature. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες στο NOAA πιστεύουν ότι στο μόνιμα παγωμένο έδαφος που καλύπτει την τούνδρα, έχει αρχίσει η απόψυξη.


Το παγωμένο μεθάνιο ανοίγει τρύπες;

Οι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή πίεση, συμβάλλουν ώστε το μεθάνιο και το νερό να παγώνουν μαζί, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται «ένυδρο μεθάνιο».

Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος συγκρατεί τα πάντα αλλά όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και αυτό αρχίσει να λιώνει, το ίδιο συμβαίνει και με το ένυδρο και το μεθάνιο απελευθερώνεται ως αέριο, δημιουργώντας πίεση και κάνοντας το έδαφος να «εκραγεί». Οι επιστήμονες έχουν πλέον περισσότερες αποδείξεις για τη θεωρία αυτή μετά από μια αποστολή στον πυθμένα του κρατήρα. Εκεί ανακάλυψαν πως ο αέρας είχε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί για το φαινόμενο αυτό. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο που θα μπορούσε να έχει 25 φορές μεγαλύτερη επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα κατά τον επόμενο αιώνα.

Μια τόσο σημαντική προσθήκη στις εκπομπές μεθανίου θα ήταν πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη ανησυχητική υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι 21 φορές ικανότερο στην παγίδευση θερμότητας, σύμφωνα με το LiveScience. Κάποιοι ερευνητές κάνουν λόγο για μια καινούργια «ωρολογιακή βόμβα» στο κλίμα.


Και η κατάσταση χειροτερεύει: Ένας από τους κρατήρες είναι μόλις 6 μίλια μακριά από κοίτασμα φυσικού αερίου. Οι Siberian Times αναφέρουν πως ο συνδυασμός των δύο εύφλεκτων υλικών σε τόσο κοντινή απόσταση προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια της περιοχής (Τουλάχιστον δύο από τους κρατήρες έχουν έκτοτε μετατραπεί σε λίμνες.).

Μπορεί να υπάρχει μια εναλλακτική εξήγηση, όμως. Η γη μπορεί να καταρρεύσει χωρίς την έκρηξη μεθανίου σε κάτι που κατονομάζεται ως Pingo (Όταν ο πάγος έχει παγιδευτεί μεταξύ των στρωμάτων της γης στρεβλώνει το ανώτερο στρώμα σε ένα είδος αναχώματος.). Η αιφνίδια απόψυξη μπορεί να προκαλέσει την ξαφνική κατάρρευσή τους. Το Slate δημοσιεύει εκθέσεις που αναφέρουν πως το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και στην Αλάσκα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλάσκα το Σεπτέμβριο του 2015, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την κοινή άποψη ότι η Αρκτική είναι το «σημείο μηδέν» για την κλιματική αλλαγή. Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Αρκτική πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη, αλλά οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν πώς η πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τα βόρεια οικοσυστήματα και αυτά με τη σειρά τους τον υπόλοιπο πλανήτη.

Αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα στη γη της Σιβηρίας φαίνεται πως είναι ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι πως ο άνθρωπος συμβάλλει δραματικά στην αλλαγή του κλίματος η οποία γίνεται γρήγορα και εκτός ελέγχου, προκαλώντας νέες και απρόβλεπτες αλλαγές.



Πηγή: lifo