ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγή κρασιού

Η κλιματική αλλαγή στο σύνολο του πλανήτη θα μπορούσε να καταστρέψει την παραγωγή του κρασιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Nasa Goddard της NASA κατέδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει ήδη επηρεάσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής κρασιού.

Η αυξανόμενη κλιματική αλλαγή έχει μετατοπίσει τον χρόνο συγκομιδής που γίνεται όλο και πιο καθυστερημένα γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή των καλλιεργειών. Η σχετική μελέτη έδειξε ότι από το 1980 και μετά η συγκομιδή των καρπών στα αμπέλια της Γαλλίας γίνεται κατά μέσο όρο αργότερα κατά δύο εβδομάδες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Η Elizabeth Wolkovich, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και οικολόγος δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή δεν έχει ακόμα επηρεάσει την βιομηχανία του κρασιού αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να συμβεί. Η ίδια δήλωσε: «Μέχρι σήμερα καλή χρονιά (για το κρασί) είναι μια ζεστή χρονιά. Αλλά η πιο ζεστή χρονιά στη Γαλλία, το 2003, ανάγκασε τους παραγωγούς να μαζέψουν τα σταφύλια έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο και η σοδειά δεν ήταν καλή. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν χαρακτηριστικό δείκτη για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο μέλλον».

Η ίδια υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη θα μετατοπίσει την παραγωγή κρασιού από μέρη όπως η Γαλλία και η Καλιφόρνια σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Κίνα και ο Καναδάς.

Η Liz Thach, καθηγήτρια managment, ειδική στις επιχειρήσεις οίνου, δήλωσε πως η σχετική έρευνα επιβεβαιώνει κάτι που οι παραγωγοί κρασιού ήδη γνωρίζουν. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα να είναι σκεπτικοί για την υπερθέρμανση του πλανήτη. αλλά όχι όσοι εμπλέκονται στην βιομηχανία του οίνου», δήλωσε η Thach.