ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες...

Ενω εδώ και πολλές δεκαετίες είναι γνωστές οι επιπτώσεις από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης για την σιλουέτα μας αλλά και για την υγεία των δοντιών, λίγα έχουν ακουστεί για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά και την λειτουργία της μάθησης. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι οι αλλοιώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλεί το άγχος.

Πως το άγχος επηρεάζει τον εγκέφαλο

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι οι αρνητικές εμπειρίες στην ζωή ενός ανθρώπου όταν είναι ακόμη παιδί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην πνευματική υγεία ακόμη και ψυχιατρικές διαταραχές, όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Ο αριθμός των τραυματικών γεγονότων στις οποίες εκτίθεται ένα παιδί (ατυχήματα, τραυματισμοί, πένθος, φυσικές καταστροφές, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία κλπ) σχετίζεται με αυξημένες συγκεντρώσεις κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κακοποίηση των παιδιών σχετίζεται με την μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι έρευνες σε ποντίκια

Σε πειράματα με αρουραίους, οι αυστραλοί επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν το άγχος των τρωκτικών που ήταν σε μικρή ηλικία αυξανόταν αν - μετά τον απογαλακτισμό τους - τα ποντίκια λάμβαναν μεγάλες ποσότητες υγρών διαλυμάτων ζάχαρης.

Συγκεκριμένα τα ποντίκια χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: όσα δεν εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις, όσα δεν εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις αλλά λάμβαναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όσα εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις, και όσα εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις και λάμβαναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Μετά από 15 εβδομάδες εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι των πειραματόζωων και συγκεκριμένα οι περιοχή του ιππόκαμπου που έχει ρόλο στην απομνημόνευση και το άγχος.

Στην ομάδα των ποντικών που δεν βίωσαν αγχωτικές καταστάσεις άλλα λάμβαναν ζάχαρη, οι αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο ήταν ανάλογες με εκείνες στα ποντίκια που εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις αλλά δεν έπαιρναν ζάχαρη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, όπως και οι αγχωτικές καταστάσεις σε νεαρή ηλικία προκαλούν μείωση της κορτιζόλης, μειώνοντας παράλληλα και την δυνατότητα αποκατάστασης της πνευματικής ισορροπίας μετά από μια στρεσογόνο κατάσταση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το άγχος και η κατανάλωση ζάχαρης μείωσε την δυνατότητα ανάπτυξης των νευρών.

Η χρήση ζάχαρης από παιδιά και νέους

Με βάσει τα ευρήματα του συγκεκριμένου πειράματος, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις της μεγάλη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη από παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να εξειδικεύσουν τα πειράματά τους για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης από παιδιά στην πνευματική λειτουργία αλλά και στην συμπεριφορά.