ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ρομποτικό πολεμικό πλοίο από ισραηλινή εταιρεία

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ένοπλες δυνάμεις είναι πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια- ωστόσο, η χρήση αντίστοιχων ρομποτικών πολεμικών πλοίων από τα πολεμικά ναυτικά είναι ακόμα τομέας υπό διερεύνηση, αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος σε πολλές χώρες.

Μία εξ αυτών είναι και το Ισραήλ, όπου η Elbit Systems παρουσίασε πρόσφατα το Seagull: Ένα αρθρωτό, αυτόνομο/ μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος (USV- Unmanned Surface Vehicle) πολλαπλών ρόλων.

Πρόκειται για ένα σκάφος 12 μέτρων, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με κομμάτια/ modules τα οποία αντιστοιχούν στη φύση της κάθε αποστολής.

Δύο σκάφη μπορούν να ελέγχονται συντονισμένα μέσω ενός συστήματος ελέγχου αποστολής (MCS- Mission Control System) από άλλα, επανδρωμένα πολεμικά πλοία ή από την ακτή.

Το σκάφος, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, προσφέρεται ιδιαίτερα για ναρκαλιευτικές επιχειρήσεις, με έμφαση σε δραστηριότητα σε άγνωστες περιοχές.

Επίσης, ενδείκνυται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί μια οικονομική και εύκολα διαθέσιμη επιλογή για αυτή τη δουλειά, χωρίς να κινδυνεύουν επανδρωμένες μονάδες από τα εχθρικά υποβρύχια.

Κατά την Elbit, ενισχύει σημαντικά τον διοικητή ενός πολεμικού ή μιας ναυτικής βάσης, παρέχοντάς του γρήγορα αξιόπιστες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες για την προστασία περιοχών και στόχων υψηλής αξίας από εχθρικά υποβρύχια ή νάρκες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το σκάφος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και υδρογραφικής φύσης, με αυτονομία που αγγίζει τις 96 ώρες.