ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ίσως να πρόκειται για τον τελευταίο αιώνα που ο άνθρωπος θα είναι όπως τον ξέρουμε

Η ανθρωπότητα όπως την ξέρουμε θα πάψει να υπάρχει και αυτό όχι λόγω πολέμων ή επιδημιών αλλά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και της δημιουργίας μέσω της βιοτεχνολογίας ειδικών σχεδιασμένων παιδιών.

Αυτό υποστηρίζει ο Σεθ Σοστάκ (Seth Shostak) επικεφαλής Αστρονόμος του ινστιτούτου SETI (search for extraterrestrial intelligence), δηλαδή του ινστιτούτου που αναζητά εξωγήινη ζωή.

Ο Σόστακ είναι πεπεισμένος ότι οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου εξωγήινου είδους.

Σε ένα του άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του SETI σημειώνει: «Θα μπορέσουμε εντέλει να δημιουργήσουμε απογόνους οι οποίοι θα είναι διαφορετικοί από εμάς όπως είναι τα σκυλιά από τους λύκους».

Ο αστρονόμος του SETI σπεύδει να διευκρινίσει ότι αυτό δεν είναι κάτι κακό και καταστροφικό όπως υποστηρίζουν αρκετοί, το αντίθετο μάλιστα.

«Υπάρχουν τρία σπουδαία πράγματα που πιστεύω ότι θα συμβούν στον 21 αιώνα» λέει και διευκρινίζει ότι η πρώτη μεγάλη αλλαγή που θα συμβεί είναι ότι θα καταφέρουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη της βιολογίας και μάλιστα σε μοριακό επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να γιατρέψει όλες τις αρρώστιες και θα μπει σε μια τροχιά όπου θα επεμβαίνει στο DNA των μωρών.

Επίσης πιστεύει ότι η ανθρωπότητα θα ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες προκειμένου να έχει πρόσβαση σε περισσότερους πόρους όπως ψευδάργυρο, λευκόχρυσο, χαλκό. Ήδη όπως αναφέρει υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που προσανατολίζονται σε αυτή τη λύση.

Ωστόσο το σημαντικότερο είναι η ελάφρυνση του υπερπληθυσμού στη Γη.

«Όλοι αναμένουν ότι οι απόγονοί μας θα δημιουργήσουν αποικίες στη Σελήνη ή στον Άρη, όμως η καλύτερη λύση είναι να κατασκευάσεις τεράστιους διαστημικούς σταθμούς – οικισμούς στους οποίους θα μπορεί κανείς να ζει χωρίς να χρειάζεται στολή αστροναύτη.

Όμως το σημαντικότερο όλων, αυτό που θα αλλάξει την ανθρωπότητα είναι η τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης (generalised artificial intelligence – GAI).

Αυτό θα επιτρέψει να στις μηχανές να αναλάβουν δουλειές που συνήθως διεξάγονται από τους ανθρώπους.

«Αυτές οι μηχανές δεν είναι απαραίτητο πως θα είναι μεγάλες. Μια σύναψη στον εγκέφαλο έχει μέγεθος μόνο μερικών χιλιάδων νανομέτρων. Ένα τρανζίστορ (ημιαγωγός) επάνω σ΄ένα μικροτσίπ είναι εκατοντάδες φορές μικρότερο. Ο εξοπλισμός σχεδόν υπάρχει».

Φυσικά, συνεχίζει ο επικεφαλής του SETI και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αλλάξει.

«Στέλνοντας μαζικά ανθρώπους σε αποικίες στο διάστημα αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου είδους. Το φυσικό περιβάλλον για παράδειγμα στον Αρη είναι εντελώς διαφορετικό και σε χιλιάδες χρόνια από σήμερα οι κάτοικοι μιας αποικίας στον Άρη ίσως να μην μοιάζουν και τόσο με αυτούς που θα έχουν μείνει στη Γη. Εάν τώρα επανασχεδιάσουμε τα μωρά μας τότε η αλλαγή αυτή θα επέλθει ακόμη πιο γρήγορα».

Ο Σεθ Σοστάκ πηγαίνει ακόμη πιο μακρυά.

«Έχει μικρότερη σημασία το να βελτιώσουμε τους απογόνους μας από το να τους αντικαταστήσουμε με τους μηχανικά δημιουργημένους διαδόχους τους. Ίσως να μπορέσουμε να καταχωρήσουμε όλη την ιστορία και τον πολιτισμό μας σε ένα μικροτσίπ που θα είναι εμφυτευμένο στον εγκέφαλό μας ή κάποια στιγμή να μπορούμε να φορτώνουμε τα δεδομένα του εγκεφάλου μας στου ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όμως να είσαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών δεν θα είναι ο Homo sapiens όπως τον ξέρουμε τα τελευταία 50.000 χρόνια».