ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο μικρότερος αισθητήρας θερμοκρασίας στον κόσμο

Ερευνητές στην Ολλανδία κατασκεύασαν τον μικρότερο στον κόσμο ασύρματο αισθητήρα θερμοκρασίας, ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια μέσω ραδιοκυμάτων, που αποτελούν μέρος του ασύρματου δικτύου του. Ο αισθητήρας καταλαμβάνει έκταση μόλις δύο τετραγωνικών χιλιοστών και ζυγίζει μόνο 1,6 χιλιοστά του γραμμαρίου, περίπου όσο ένας κόκκος άμμου.

Το σύστημα

Η τεχνολογία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος PREMISS και βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, μπορεί μελλοντικά να έχει πληθώρα εφαρμογών στο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», όπως στα «έξυπνα» σπίτια, καθώς ο αισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί μόνιμα μέσα σε υλικά όπως το στιμέντο, ο σοβάς ή οι βαφές.

Οι μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, με επικεφαλής τον καθηγητήΠέτερ Μπάλτους και τον Χάο Γκάο, δήλωσαν ότι ο αισθητήρας δεν απαιτεί ούτε σύρματα, ούτε καν μπαταρία, αφού λειτουργεί με την ενέργεια των ραδιοκυμάτων, που στέλνει μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή «ρούτερ». Όταν ο αισθητήρας, μέσω της μικροσκοπικής κεραίας του, έχει απορροφήσει αρκετή ενέργεια, λειτουργεί και καταγράφει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία που ο αισθητήρας συγκεντρώνει για τη θερμοκρασία, τα στέλνει πίσω στο ρούτερ σε ελαφρώς διαφορετική συχνότητα, η οποία ποικίλει ανάλογα με την θερμοκρασία που έχει καταγράψει.

Οι εφαρμογές

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλα είδη αισθητήρων (κίνησης, φωτός, υγρασίας κ.α.). Επίσης, ένας τέτοιος ραδιο-αισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασύρματα συστήματα πληρωμών, σε συστήματα βιομηχανικής παραγωγής ή σε συστήματα ταυτοποίησης.

Προς το παρόν, ο αισθητήρας έχει ακτίνα δράσης 2,5 εκατοστών, αλλά θα φθάσει το ένα μέτρο μέσα στο 2016, ενώ θεωρείται δυνατό να επεκταθεί στα πέντε μέτρα στο μέλλον. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι, όταν υπάρξει μαζική παραγωγή του αισθητήρα, το κόστος του μπορεί να μειωθεί στα 20 σεντς. Τα «έξυπνα» σπίτια του μέλλοντος θα απαιτούν αισθητήρες χωρίς μπαταρίες. Όπως είπε ο Μπάλτους, «δεν θέλουμε στα σπίτια μας εκατοντάδες τέτοιους αισθητήρες, αν είμαστε υποχρεωμένοι όλη την ώρα να γυρνάμε γύρω-γύρω για να τους αλλάζουμε μπαταρίες».

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, η αγορά του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» θα σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη το 2016, καθώς ολοένα περισσότερα κτίρια, οχήματα, μηχανές, αντικείμενα κ.α. θα διασυνδέονται μεταξύ τους και με το Internet.