ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει μόνιμη βάση στη Σελήνη έως το 2030

Τι κι αν η Ρωσία έχει αρκετά «μέτωπα» ανοιχτά στη Γη; Αυτό δεν την εμποδίζει να ρίχνει μία φιλόδοξη ματιά προς το διάστημα.

Ετσι, η Μόσχα προγραμματίζει διαδοχικές αποστολές, με στόχο τη δημιουργία μίας μόνιμης βάσης στη Σελήνη έως το 2030, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Αν και οι Αμερικανοί «κέρδισαν» την πρώην Σοβιετική Ενωση, πετυχαίνοντας την πρώτη προσσελήνωση, προφανώς οι Ρώσοι φιλοδοξούν να «απαντήσουν»- με περίπου πέντε δεκαετίες καθυστέρηση- κάνοντας το επόμενο βήμα.

Τα τελευταία πλάνα της Ρωσίας αφορούν έως και έξι εκτοξεύσεις πυραύλων με αυτό το σκοπό. Η Σοβιετική Ενωση προσπάθησε, αλλά απέτυχε, να στείλει πυραύλους Ν1 στη Σελήνη αρκετές φορές τη δεκαετία του '70, πριν τελικά εγκαταλείψει την προσπάθεια το 1976, σύμφωνα με τον Independent.

Οι νέοι πύραυλοι Angara A5 έχουν περάσει το στάδιο των δοκιμών και θα εκτοξευτούν ανά δύο σε τρεις διαφορετικές αποστολές, για τη δημιουργία μίας μόνιμης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτή θα περιλαμβάνει σταθμούς ηλιακής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, έναν τεχνολογικό, έναν επιστημονικό, ένα όχημα ερευνών μεγάλης εμβέλειας, περιοχή προσσελήνωσης και εκτόξευσης και έναν δορυφόρο σε τροχιά.

Κάποιοι έχουν επικρίνει αυτό το πλάνο, εξαιτίας του πρωτοφανούς κόστους του σε μία εποχή που η ρωσική οικονομία δεν έχει διόλου καλές επιδόσεις.