ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αρκαδικό Χωριό: Μοναδικές ανακαλύψεις στα υποβρύχια σπήλαια (Βίντεο)

Στις 7-8-9 Νοεμβρίου του 2015, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), πραγματοποίησε νέα εξερευνητική αποστολή στο Αρκαδικό Χωριό.

Με τη βοήθεια των κατοίκων Νικόλαο Γιογγάρα και Ηλία Κουγιεμήτρο, έγινε κατάδυση στο υποβρύχιο σπήλαιο «Ρουφήχτρα Αρκαδικού Χωριού» που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενη αποστολή. Δόθηκε το όνομα αυτό στο συγκεκριμένο σπήλαιο, εξαιτίας μίας δίνης που σχηματίζεται στη θάλασσα, ακριβώς πάνω από την είσοδο του σπηλαιου.

Λόγω της επικινδυνότητας, έγινε χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων για την ασφαλή κατάδυση και ανάδυση. Αρχικά, το σπήλαιο αρματώθηκε (έξω από την επιφάνεια) από τον σπηλαιολόγο Γιώργο Καρατζήμα και στη συνέχεια έγινε διείσδυση στο υποβρύχιο τμήμα από τους σπηλαιολόγους Βασίλη Αθανασόπουλο και Στυλιανό Κολίσογλου.

Από την είσοδο του σπηλαίου και σε βάθος 4 μέτρων, είναι αρκετά αισθητό το ρεύμα που ρουφάει προς το εσωτερικό. Συνεχίζοντας και λόγω στενώματος στα 11 μέτρα βάθος, το ρεύμα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό. Στα 22 μέτρα βάθος το σπήλαιο ανοίγει και σχηματίζει αίθουσα, το έδαφος της οποίας είναι αμμώδης και γεμάτο από Αστερίες, Οφίουρους και Στρείδια.

Ξεκινάει από τα 32 μέτρα βάθος και φθάνει με κλίση έως τα 38 μέτρα, όπου το σπήλαιο γίνεται οριζόντιο και στενεύει, και η ροή κολλάει τον δύτη στο στένωμα. Οι φυσαλίδες, αντί να έχουν κίνηση προς την επιφάνεια, έχουν κατεύθυνση προς τη συνέχεια της ρουφήχτρας.

Η κατάδυση είχε διάρκεια 42 λεπτά.