ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πώς θα στήσουμε ξανά στα πόδια του τον Κολοσσό της Ρόδου (Βίντεο)

Μία από τις ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας, που έκαναν αίσθηση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, ήταν η ανακοίνωση ενός νέου φιλόδοξου πρότζεκτ για την ανακατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου.

Με στόχο να ξαναδώσουν πνοή σε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, δημιουργώντας ένα σύγχρονο θαύμα που θα προκαλεί στον θεατή το ίδιο δέος που προκαλούσε ο αρχαίος Κολοσσός, μια ομάδα νέων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό μελέτησαν και σχεδίασαν μία κατασκευή 150 μέτρων, που -αν υλοποιηθεί- θα είναι το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί σαν φάρος, μουσείο, βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο στην είσοδο του λιμανιού, δίνοντας νέα πνοή στο σμαραγδένιο νησί.

Όσο μεγάλο φαντάζει το έργο, εξίσου μεγάλο είναι το κόστος κατασκευής του, που υπολογίζεται στα 250.000.000 ευρώ. Και φυσικά η διασφάλιση των χρημάτων δεν είναι το μόνο εμπόδιο που μπορεί να διακρίνει κανείς στην υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Οι εμπνευστές του ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη.

«Μερικές φορές, ένα μεγάλο έργο γίνεται πιο εύκολα από ένα μικρό» λέει στο WE του News247, οΔιονύσης Μπότσας, που χειρίζεται τα θέματα επικοινωνίας και μάρκετινγκ έχοντας ως βάση τη Ρόδο. Πριν μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, μιλά για την ομάδα του και την έμπνευση της ιδέας. «Είμαστε μια παρέα φίλων και συγγενών, οικονομολόγοι και αρχιτέκτονες οι περισσότεροι, άλλοι βρισκόμαστε στην Ελλάδα κι άλλοι στο εξωτερικό, όλοι μας όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα και προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση εργασίας και καλύτερες συνθήκες ζωής. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε και ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ, που θεωρούμε ότι μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στην τοπική οικονομία του νησιού και όχι μόνο».


Έσοδα έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο

Ο Διονύσης επισημαίνει ότι με βάση την οικονομική μελέτη που έχουν κάνει, υπολογίζουν πως τα οικονομικά οφέλη μπορούν να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο συνολικά, όχι μόνο από τα εισιτήρια αλλά και από την αύξηση του τουρισμού και το ντόμινο που θα έχει στην τοπική οικονομία: «Θεωρούμε ότι το έργο θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στους 12 μήνες. Από αυτό και μόνο θα έχει οφέλη το νησί. Οι Ροδίτες συνηθίζουμε να λέμε ότι το χειμώνα είναι δύσκολα και κάθε χρόνο μικραίνει η τουριστική περίοδος. Αυτός λοιπόν είναι ένας τρόπος να έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό».

Ο Κολοσσός της Ρόδου, το ύψους 30 μέτρων σιδερένιο άγαλμα που ήταν αφιερωμένο στο θεό Ήλιο, έστεκε στη θέση του για 54 χρόνια μέχρι που καταστράφηκε από σεισμό το 227 π.Χ. Ο σύγχρονος Κολοσσός ύψους 150 μέτρων που θέλει να φτιάξει ο Διονύσης και η παρέα του θα είναι αντισεισμικός.


Μια σύγχρονη, αντισεισμική και οικολογική κατασκευή

«Ο σύγχρονος Κολοσσός θα είναι ένα έργο απολύτως ασφαλές, ένα σύγχρονο κτίριο 150 μέτρων, αντισεισμικό και απόλυτα οικολογικό, διότι θα καλύπτεται με πάνελ που θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και θα διασφαλίζουν την ενεργειακή του αυτονομία» λέει ο Διονύσης και επισημαίνει πως εφόσον το πρότζεκτ μπει σε διαδικασία υλοποίησης θα χρειασθούν περίπου 2 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, χωρίς όμως αυτό να διαταράξει στο ελάχιστο τη λειτουργία του λιμανιού. Πώς γίνεται αυτό;

«Η κατασκευή θα στηρίζεται σε έναν τρίποδα, τρεις βάσεις ουσιαστικά που θα είναι μέσα στη θάλασσα, αυτό γίνεται εύκολα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Κολοσσός θα κατασκευαστεί σε ένα μεγάλο χώρο μακριά από το λιμάνι και θα μεταφέρεται κομμάτι κομμάτι στο σημείο. Είναι εύκολο, διότι η κατασκευή θα είναι από ατσάλι πολύ ελαφρύ, μιλάμε για ένα τεχνολογικό επίτευγμα που μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του λιμανιού».



Πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα;

Για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης η ομάδα θα ακολουθήσει τα βήματα του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί, που ξεκίνησε το χτίσιμο της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, με χρήματα από δωρεές ιδιωτών. «Μερικές φορές, ένα μεγάλο έργο γίνεται πιο εύκολα από ένα μικρό» λέει ο Διονύσης. «Κάτι τόσο μεγάλο προκαλεί το ενδιαφέρον. Όσοι έχουν δει το βίντεο μας λένε ότι νιώθουν δέος κι αυτό έχει σημασία διότι δημιουργεί περισσότερες ελπίδες ότι θα βρεθούν επενδυτές που θα μας βοηθήσουν να το υλοποιήσουμε. Επιπλέον, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικής και οικολογικής σημασίας μας ανοίγει πύλες για χρηματοδότηση. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλύπτει τέτοια έργα και μάλιστα σε ποσοστό έως και 80%. Με ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο θα απευθυνθούμε άμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και σε μεγάλα ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Εξετάζουμε επίσης την περίπτωση να κάνουμε καμπάνια crowdfunding».

Αυτό που δίνει θάρρος και τόλμη στο Διονύση και τα άλλα μέλη της ομάδας είναι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα που επικοινωνήθηκε το πρότζεκτ μέσω της ιστοσελίδας colossusrhodes.com. «Υπάρχουν ήδη επιφανείς άνθρωποι από το εξωτερικό κυρίως που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επίσης ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχουμε εκατοντάδες μηνύματα αγάπης και υποστήριξης, το βίντεο έχει εκατοντάδες χιλιάδες views.  Αυτό μας δίνει δύναμη και θάρρος να ασκήσουμε πίεση στις Αρχές για να μας στηρίξουν. Θέλουμε να λειτουργήσουμε θεσμικά, να έχουμε μαζί μας το δήμο, την περιφέρεια, το υπουργείο Πολιτισμού, για να δουν οι επενδυτές ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια και να μας στηρίξουν οικονομικά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση» τονίζει ο Διονύσης.



Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, αν δεν είναι η συγκέντρωση των χρημάτων;

«Για εμάς η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι στο παρελθόν έγιναν δύο προσπάθειες αναστήλωσης του Κολοσσού και για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Τους λόγους αυτούς θέλουμε να ξεπεράσουμε, να κάνουμε την υπέρβαση, να μην μείνει το πρότζεκτ στα λόγια. Ακριβώς γι' αυτό αυτό θέλουμε να κινηθούμε θεσμικά και να βρούμε -μεταξύ άλλων- τρόπους να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία μπορεί να είναι μεγάλο εμπόδιο, όμως με συζήτηση λύνονται όλα. Εμείς έχουμε τη θέληση και την πίστη στο πρότζεκτ στο οποίο έχουμε επενδύσει εδώ και 3 χρόνια. Γι αυτό θεωρούμε ότι η τρίτη φορά θα είναι η τυχερή και θα γίνει αυτό το έργο που θα είναι έργο πνοής για όλη τη Ρόδο και όχι μόνο. Να  αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στα έργα. Οι Έλληνες έχουμε οράματα και ιδέες και πρέπει να μπορούμε να τα υλοποιούμε».