ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Διαστημικό σκουπίδι θα πέσει στη γη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα πέσει στη Γη το WT1190F και είναι έτοιμη να μελετήσει το φαινόμενο. Πρόκειται για ενα διαστημικό «σκουπίδι», απομεινάρι προφανώς κάποιου σεληνιακού πυραύλου, το οποίο μεθαύριο θα μπει στην ατμόσφαιρα της Γης και θα διαλυθεί πάνω από τη Σρι Λάνκα, .

Η ESA υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής είναι «πολύ μικρός» όμως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα --φυσικά ή κατασκευασμένα από τον άνθρωπο-- αντιδρούν όταν έρχονται σε επαφή με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το «σκουπίδι», που φέρει το όνομα WT1190F και έχει διάμετρο «μερικά μέτρα», θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα γύρω στις 08.18 (ώρα Ελλάδας), δηλαδή στις 11.48 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο αστρονόμος Ζερεμί Βομπαγιόν.

Το μεγαλύτερο μέρος του WT1190F θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ό,τι απομείνει, θα πέσει στον ωκεανό, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τα νότια παράλια της Σρι Λάνκα. «Το μέγεθός του δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, όμως το θέαμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό γιατί για μερικά δευτερόλεπτα το αντικείμενο θα εμφανίζεται πολύ λαμπερό στον ουρανό», υπογράμμισε η ESA.

Ο Βομπαγιόν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους βρίσκονται στην ξηρά, αφού τα υπολείμματα θα πέσουν στη θάλασσα, αλλά προειδοποίησε τους αλιείς να αποφύγουν την περιοχή γύρω στο μεσημέρι γιατί τότε θα παρατηρηθεί μια «βροχή από μικρά σκουπίδια».

Το WT1190F εντοπίστηκε το 2013 και αρχικά οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι ήταν ένας αστεροειδής, μέχρι που αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα διαστημικό σκουπίδι. Καθώς πολλαπλασιάζονταν οι διαστημικές αποστολές, τα προηγούμενα χρόνια, άφηναν πίσω τους τέτοιου είδους «σκουπίδια».

Όμως το συγκεκριμένο διαφέρει από τα υπόλοιπα: «Έρχεται από πολύ μακριά και η τροχιά του είναι χαοτική. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον τρίτο όροφο κάποιου σεληνιακού διαστημοπλοίου, όμως δεν ξέρουμε ποιας χώρας», είπε ο Βομπαγιόν. «Η τροχιά του είναι μαθηματικά αδύνατον να προβλεφθεί. Για αυτό και εξεπλάγησαν οι αστρονόμοι», εξήγησε.

Το Αστεροσκοπείο του Παρισιού θα στείλει δύο επιστήμονες στη Σρι Λάνκα για να τραβήξουν φωτογραφίες από την επιστροφή του WT1190F στη Γη. Ειδικοί της ESA θα παρακολουθούν το φαινόμενο από ένα αεροπλάνο, κάτι που θα τους διασφαλίσει ότι θα έχουν καλή ορατότητα όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα σκοπεύει εξάλλου να στείλει ένα πλοίο στην περιοχή για να περισυλλέξει τα συντρίμμια.