ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η Χαμένη Πόλη της Aztlan - Η θρυλική πατρίδα των Αζτέκων

Η Aztlan είναι η αρχαία πατρίδα του μεγάλου πολιτισμού των Αζτέκων, ή πρόκειται απλώς για μια μυθική Γη που περιγράφεται στους μύθους; Πολλοί την ταυτίζουν με την Ατλαντίδα.

Οι Αζτέκοι του Μεξικού δημιούργησαν μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της αρχαίας Αμερικής.

Ενώ πολλά είναι γνωστά για την αυτοκρατορία τους στην περιοχή της σημερινής πόλης του Μεξικού, λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με την αρχή του πολιτισμού των Αζτέκων.

Πολλοί θεωρούν το νησί της χαμένης Aztlan να είναι η αρχαία πατρίδα όπου οι Αζτέκοι άρχισαν να σχηματίζονται ως πολιτισμός πριν την μεταφορά τους στην κοιλάδα του Μεξικού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι μια μυθική χώρα, παρόμοια με την Ατλαντίδα ή το Camelot, η οποία θα συνεχίσει να ζει μέσα από το μύθο, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί στην πραγματικότητα.

Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια πραγματική, φυσική τοποθεσία που θα βρεθεί κάποια μέρα. Οι έρευνες για τη χώρα της Aztlan εκτείνονται από το Δυτικό Μεξικό, σε όλη την πορεία προς τις ερήμους της Γιούτα, με την ελπίδα να βρεθεί το θρυλικό νησί. Ωστόσο, αυτές οι αναζητήσεις έχουν αποβεί άκαρπες, καθώς η θέση – και η ύπαρξη -της Aztlan παραμένει ένα μυστήριο.

Ο σχηματισμός του πολιτισμού της Aztlan προέρχεται από το μύθο. Σύμφωνα με μύθο των Ναχουάτλ, υπήρχαν επτά φυλές που ζούσαν κάποτε στο Chicomoztoc – «την περιοχή των επτά σπηλαίων».

Αυτές οι φυλές εκπροσωπούνται από τις επτά ομάδες Ναχούα: Acolhua, Chalca, Mexica, Tepaneca, Tlahuica, Tlaxcalan, και Xochimilca (διαφορετικές πηγές παρέχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τα ονόματα των επτά ομάδων).

Οι επτά ομάδες, παρόμοιων γλωσσικών ομάδων, άφησαν τις σπηλιές τους και εγκαταστάθηκαν ως μία ομάδα κοντά στην Aztlan. Σύμφωνα με ορισμένους αναφορές, η άφιξη των επτά ομάδων στην Aztlan προηγήθηκε από την άφιξη μιας ομάδας γνωστής ως Chichimecas, η οποία θεωρείται ότι είναι λιγότερο πολιτισμένη από τις επτά ομάδες Ναχούα.

Η Mexica ήταν η τελευταία ομάδα που ταξίδεψε στην Aztlan, και μπορεί να επιβραδύνθηκε λόγω της μακράς περιόδου ξηρασίας μεταξύ 1100 και 1300 μ.Χ..

Αυτός ο ασυνήθιστος χάρτης του 1704, του Giovanni Francesco Gemelli Careri, είναι η πρώτη δημοσιευμένη αναπαράσταση της θρυλικής μετανάστευσης των Αζτέκων από την Aztlan, ένα μυστηριώδη παράδεισο κάπου στα βορειοδυτικά του Μεξικού, στο Chapultepec Hill, την σημερινή Πόλη του Μεξικού

Η λέξη Aztlan σημαίνει «η γη στα βόρεια, η γη από όπου εμείς, οι Αζτέκοι, ήρθαμε». Λέγεται ότι τελικά, οι άνθρωποι που κατοίκησαν την Aztlan έγιναν γνωστοί ως Αζτέκοι, οι οποίοι στη συνέχεια μετανάστευσαν από την Aztlan στην κοιλάδα του Μεξικού.

Σε μερικές ιστορίες, η Aztlan θεωρείται ως ένας επίγειος παράδεισος για όλους τους κατοίκους της. Στον Codex Aubin, η Aztlan ήταν ένα μέρος όπου οι Αζτέκοι υπόκεινται στους Azteca Chicomoztoca -μια τυραννική ελίτ. Για να ξεφύγουν από τους Chicomoztoca, οι Αζτέκοι έφυγαν από την Aztlan, με επικεφαλής τον ιερέα τους. Στο μύθο, ο θεός Huitzilopochtli τους είπε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Azteca, και θα γίνουν γνωστοί ως Mexica.

Η μετανάστευση των Αζτέκων από την Aztlan στο Tenochtitlán είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Αζτέκων. Άρχισε στις 24 Μαΐου 1064, το οποίο ήταν το πρώτο ηλιακό έτος των Αζτέκων.

Οι Mexica αναχωρούν από την Aztlan. Από τον Codex Boturini του 16ου αιώνα.
Δημιουργήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη των Αζτέκων τον 16ο αιώνα

Αν και Aztlan δεν έχει ποτέ εντοπιστεί φυσικά, περιγράφεται ως νησί. Αντί για νησί μέσα στη θάλασσα, είναι νησί μέσα σε μια λίμνη. Οι μελετητές έχουν κάνει πολλές προσπάθειες για να εντοπίσουν την Aztlan, με την ελπίδα να βρουν τον τόπο από όπου οι Αζτέκοι, αργότερα γνωστοί ως Mexica, προήλθαν.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αναζήτηση για την Ατλαντίδα και η αναζήτηση για Aztlan είναι το ίδιο και το αυτό, ότι αυτά είναι απλώς δύο διαφορετικά ονόματα για την ίδια χώρα. Ωστόσο, αυτό έχει αμφισβητηθεί, και πολλοί μελετητές, που ψάχνουν για την Aztlan, πιστεύουν ότι είναι μια διαφορετική χώρα από τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας.

Ένα μεγάλο μυστήριο που περιβάλλει την Aztlan είναι ακριβώς πόσο μακριά στον Βορά θα εντοπιστεί η περιοχή. Με έρευνες που εκτείνονται σε όλη την πορεία μέχρι την Γιούτα, είναι πιθανό ότι οι Αζτέκοι να μην κατάγονται εντελώς από το Μεξικό, αλλά ότι ο πολιτισμός τους, διαμορφώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από τη μετανάστευση τους στην κοιλάδα του Μεξικού.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν αυτό ήταν αλήθεια, οι απόγονοι των Αζτέκων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα μπορεί να προσπαθήσουν να ισχυριστούν ότι δεν είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά απόγονοι των Αζτέκων που απλώς επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Το Chicomoztoc -η θέση των επτά σπηλαίων. Η μυθική προέλευση των φυλών nahuatlaca.
Από το «Historia Tolteca chicimeca»


Αν και πολλοί έχουν ψάξει με την ελπίδα να βρουν την Aztlan, οι αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν ότι η ανακάλυψή της θα δώσει πολλά από την άποψη ερειπίων ή αντικειμένων. Η εύρεση της Aztlan θα προσφέρει μια ματιά στην ιστορία των Αζτέκων και την προέλευσή τους, αν και συμφωνούν ότι, από που οι Αζτέκοι προέρχονται δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η μετανάστευση τους προς την Κοιλάδα του Μεξικού και τα γεγονότα που συνέβησαν στη συνέχεια.

Υπάρχουν τρία μεθοδολογικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια να προσδιοριστεί ο τόπος που βρισκόταν η Aztlan. Το πρώτο είναι γνωστό ως «τέντωμα». Είναι πιθανό ότι ο πολιτισμός των Αζτέκων δεν μετανάστευσε απευθείας από την Aztlan στην κοιλάδα του Μεξικού, καθώς αυτό θα ήταν ένα πολύ μακρύ ταξίδι αν γινόταν απευθείας. Αντ “αυτού, είναι πιθανό ότι κινήθηκαν με τεθλασμένες καθώς ταξίδεψαν, κάνοντας στάσεις που διαρκούσαν διάφορα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός προσωρινού προορισμού και τη διάρκεια του σε όλη τη διαδρομή.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι γνωστό ως «η στρωματοποίηση ή layering», η οποία αναγνωρίζει ότι είναι πιθανόν να έχουν γίνει περισσότερες από μία μεταβάσεις από Βορρά προς Νότο, και είναι δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς ποια μετανάστευση συνδέεται με την Aztlan.

Το τρίτο πρόβλημα είναι γνωστό ως «αναδίπλωση». Αυτό το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι μπορεί να έχει υπάρξει μετάβαση εμπρός και πίσω, από βορρά προς νότο, και στη συνέχεια, από νότο προς βορρά και πάλι. Αυτά τα τρία μεθοδολογικά προβλήματα εντείνουν τη δυσκολία στο να διαπιστωθεί εάν η Aztlan ήταν μια πραγματική τοποθεσία, απ” όπου οι Αζτέκοι προέρχονται, ή αν είναι απλώς μια θρυλική τοποθεσία που είναι συμβολική για τους Αζτέκους.

Ως σήμερα, η πραγματική ύπαρξη ενός νησιού γνωστό ως Aztlan δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πολλοί έχουν ψάξει για την μυθική χώρα, με την ελπίδα να έχουν μια καλύτερη κατανόηση της προέλευσης των Αζτέκων, και ίσως μια καλύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του Μεξικού. Ωστόσο, όπως και άλλες χαμένες πόλεις, δεν είναι σαφές εάν η Aztlan πρόκειται ποτέ να βρεθεί. Ίσως ήταν κάποτε ένα νησί, το οποίο έχει βυθιστεί στον πυθμένα της λίμνης, ή κατά κάποιο τρόπο έχει αλλοιωθεί ή καταστραφεί.

Ίσως να είναι μια χώρα που δεν υπάρχει σε φυσική έννοια, και ήταν μια δημιουργία θρυλικών παραμυθιών εξηγώντας, την προέλευση των Αζτέκων. Προς το παρόν, παραμένει ένας θρυλικός τόπος όπου οι Αζτέκοι διαμορφώθηκαν και έγιναν ένας ισχυρός πολιτισμός πριν μεταναστεύσουν προς αυτό που είναι τώρα γνωστό ως η Πόλη του Μεξικού.