ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Έκθεση του Αμερικανού πρέσβη James Jeffrey: Η Ρωσία θέλει να διαμελίσει την Τουρκία βάσει συνθήκης του 1939

Η Τουρκία ζει τον τελευταίο καιρό τον δικό της εφιάλτη ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο οδυνηρός μετά τα όσα αποκάλυψε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα James Jeffrey σχετικά με τον εγκλωβισμό του τουρκικού F-16 από ρωσικό Su-30SM στην περιοχή Hatay(Aντιόχεια).

Η έκθεση του Αμερικανού πρέσβη αναφέρει ότι «οι Ρώσοι θέλουν τον διαμελισμό σας, η περιοχή αυτή είναι συμβολική αφού κατοικείται από Αλαουίτες και Χριστιανούς«!

Θυμίζουμε ότι το ρωσικό μαχητικό εγκλώβισε και κυνήγησε στον τουρκικό εναέριο χώρο για οχτώ χιλιόμετρα το τουρκικό F-16!

Ας δούμε τι λέει ο Αμερικανός πρέσβης και ειδικός στην Μέση Ανατολή.

«Αν και η σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία όπως ραντάρ, gps και συστήματα πλοήγησης καθιστούν τις ακούσιες υπερπτήσεις πάνω από γειτονικές επικράτειες σπάνιες εντούτοις τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά υπάρχει κάτι ποιοτικό που κάνει την ρωσική υπερπτήση του τουρκικού εδάφους στις 3 Οκτωβρίου ανησυχητική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου της Τουρκίας στις 5 Οκτωβρίου, τα ρωσικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή Yayladagi/Hatay.

Αυτή η περιοχή είναι δίπλα στα σύνορα με τη Συρία και είναι πολύ σημαντική για μια σειρά από λόγους. Η περιοχή Hatay κατοικείται από Άραβες Αλαουίτες από την ίδια φυλή με τον Μπασάρ Αλ Ασάντ και τους υποστηρικτές του. Επιπλέον, έχει μια μεγάλη ιστορία αφού είναι γνωστή ως Αλεξανδρέττα μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα με πληθυσμό Αλαουιτών, Χριστιανών και Κούρδων κτλ. Την περιοχή διοικούσε η Γαλλία μαζί με τη Συρία και το Λίβανο.

Η περιοχή αυτή λοιπόν απολάμβανε ένα ειδικό καθεστώς από τη γαλλική διοίκηση και το Συριακό κράτος με την τουρκική κοινότητα να έχει πολιτισμικά και γλωσσικά δικαιώματα.

Την περιοχή αργότερα διεκδίκησε ο πρώτος τούρκος πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ και τελικά έγινε «δημοκρατία» το 1938 κάτω από κοινή Γαλλική και τουρκική κηδεμονία.. Αργότερα, η Αγγλο-γαλλική-Τουρκική συνθήκη του 1939 εγκαθίδρυσε μια αμοιβαία συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών και η εκχώρηση της περιοχής στην Τουρκία έγινε για την προσχώρηση της Τουρκίας στην συμφωνία.

Αν και η Τουρκία δεν βοήθησε την Γαλλία και Βρετανία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό οφείλεται σε μία ρήτρα που την εξαιρεί από οποιαδήποτε αφορμή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την ΕΣΣΔ, διατήρησε την περιοχή Hatay.

Η Συρία ποτέ επίσημα δεν αναγνώρισε την απώλεια της περιοχής Hatay και της υπολογίσιμης κοινότητας Αλαουιτών ενώ ενδεικτικό είναι ότι οι χάρτες της Συρίας δεν δείχνουν την περιοχή αυτή ως τμήμα της Τουρκίας!

Ποτέ δεν αναγνώρισε την τουρκική κυριαρχία στην περιοχή ενώ πριν χρόνια η περιοχή αυτή ήταν αφορμή ψυχρού πολέμου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού με την τελευταία να υποστηρίζει το PKK και δίνει καταφύγιο στον ηγέτη του μέχρι που η Άγκυρα απείλησε στα τέλη του 1990 με εισβολή»!

Συνεπώς, η υπερπτήση και ο εγκλωβισμός των τουρκικών F-16 από Su-30SM δεν ήταν τυχαίος, ήταν μια πρώτη ισχυρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι αν δεν ταυτιστεί με την ρωσική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή θα πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα, αυτό του διαμελισμού…»