ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σρι Λάνκα: Αστρονόμοι βρίσκονται υπ” ατμόν για την πτώση ενός «άγνωστου αντικειμένου» από το Διάστημα

Στις 13 Νοεμβρίου, θυμηθείτε να απομακρυνθείτε από αυτήν την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, 65 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της Σρι Λάνκα: οι αστρονόμοι βρίσκονται υπ” ατμόν για την πτώση ενός αντικειμένου από το Διάστημα.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το εισερχόμενο αντικείμενο, στο οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία WT1190F, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Το μόνο που γνωρίζουν οι αστρονόμοι είναι ότι έχει διάμετρο ένα έως δύο μέτρα και κινούνταν μέχρι σήμερα σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω από τη Γη, πιο μακριά από ότι η Σελήνη.

Το WT1190F, ένα από τα ελάχιστα διαστημικά αντικείμενα του οποίου η πρόσκρουση μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, παρακολουθείται τώρα από τη NASA και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA. Το συμβάν θα προσφέρει εξάλλου μια ευκαιρία για πρόβα της συνεργασίας των υπηρεσιών στην περίπτωση που η Γη απειληθεί από αστεροειδείς.

Το πιθανότερο είναι ότι το αντικείμενο θα διαλυθεί εντελώς λίγο μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 08.20 ώρα Ελλάδας, δείχνουν οι υπολογισμοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο κομμάτια του αντικειμένου να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού. «Μάλλον δεν θα πήγαινα για ψάρεμα ακριβώς από κάτω του» λέει ο Μπιλ Γκρέι του JPL.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα προγράμματα παρακολούθησης των διαστημικών σκουπιδιών μπορούν σήμερα να εντοπίζουν μόνο αντικείμενα που κινούνται σε χαμηλή γήινη τροχιά, και όχι αντικείμενα που κινούνται πέρα από την τροχιά της Σελήνης όπως το WT1190F.

Το σχετικά μεγάλο αυτό σκουπίδι δεν αποκλείεται να προέρχεται από πρόσφατη αποστολή στη Σελήνη, μπορεί όμως να χρονολογείται ακόμα και στην εποχή των αποστολών Apollo.

Περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ίσως προσφέρουν οι φασματογραφικές παρατηρήσεις τις επόμενες μέρες.