ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το μέλλον του πολέμου αλλάζει – Δείτε τα όπλα του κοντινού μας μέλλοντος (Εικόνες)

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της ένοπλης σύγκρουσης είναι ο βαρύτατος φόρος αίματος σε ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και η βιομηχανία έχει βαλθεί να φτιάξει μη επανδρωμένες πολεμικές μηχανές.

Κι έτσι την ώρα που μιλάμε μια σειρά από στρατοί της οικουμένης μεταμορφώνονται ριζικά.

Όχι με σχεδιασμούς του μακρινού μέλλοντος και ιδέες που θα κάνουν δεκαετίες να υλοποιηθούν αλλά με άμεσα εξοπλιστικά προγράμματα που αλλάζουν το πρόσωπο της μάχης.

Στρατοί όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ, για να αναφέρουμε μερικούς μόνο, όλοι διαθέτουν πια μη επανδρωμένα οχήματα, αν και κανείς δεν ξεπερνά τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και το οπλοστάσιο με τις 7.500 ρομποτικές μηχανές, κάτι που ισοδυναμεί σε περισσότερο από το 1/3 της αεράμυνας της χώρας.

Το μέλλον του πολέμου αλλάζει λοιπόν ολοταχώς και κάπως έτσι θα είναι στο άμεσο μέλλον…

Το ρωσικό μη επανδρωμένο άρμα μάχης Wolf-2


Ιστορικά μιλώντας, η Ρωσία ανέκαθεν βασιζόταν σε φτηνά και αξιόπιστα όπλα, όπως το τρομερό Καλάζνικοφ (AK-47) αλλά και το τανκ Τ-34 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πιο μαζικά παραγόμενο άρμα μάχης του καιρού (κάπου 57.000 βγήκαν από τις σοβιετικές γραμμές παραγωγής!). Πρόσφατα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αυξήσει το μη επανδρωμένο οπλοστάσιό του και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το αυτόνομο άρμα μάχης Wolf-2 (ένα μόνο από τα ρωσικά πρωτότυπα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας). Στο μέγεθος αυτοκινήτου, το τανκ κινείται μόνο του, την ίδια ώρα που ο άνθρωπος που το τηλεχειρίζεται μπορεί να επιλέξει μέχρι και 10 στόχους ταυτοχρόνως για το άρμα μάχης…

Τα drones-έντομα


Αν η πληροφορία είναι δύναμη και η κατασκοπεία η δραστηριότητα που μπορεί να κρίνει έναν πόλεμο, τότε ο τρόπος που μαζεύεις τα δεδομένα μπορεί να είναι καθοριστικός. Γι’ αυτό και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύσσουν ολοένα και μικρότερα σε μέγεθος drones, για να περνούν όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητα. Από μέγεθος παλάμης μέχρι και ακροδαχτύλου, τα αυτόνομα drones παίρνουν το αθώο σχήμα εντόμων και μικρών πουλιών ώστε να εισβάλλουν στα πιο αναπάντεχα μέρη! Τα μικροσκοπικά αυτά ρομποτικά έντομα πιάνουν ταχύτητες μέχρι και 60 χλμ/ώρα και μπορούν να περιηγηθούν εντελώς αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη τηλεχειρισμού ή προαποφασισμένων συντεταγμένων και βοήθειας από το GPS. Πανδύσκολα στον εντοπισμό τους, έτσι θα γίνεται η κατασκοπεία στο άμεσο μέλλον (αν δεν γίνεται ήδη δηλαδή)…

Το πλοιάριο Eclipse


Ένα μη επανδρωμένο σκάφος 12 μέτρων ικανό να αγγίζει ταχύτητες 100 χλμ/ώρα και να συνεχίζει μέχρι και 10 μέρες χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού, την ώρα που παραμένει αθέατο από τα ραντάρ του εχθρού, έχει έρθει να αλλάξει τις ισορροπίες στη θάλασσα. Ο σκοπός του σκάφους είναι να περιπολεί τις ακτές, να μάχεται με τους πειρατές αλλά και να επιδίδεται σε διασωστικές αποστολές χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου πληρώματος. Χάρη στις υπέρυθρες κάμερές του μπορεί να βλέπει στο σκοτάδι, ενώ επιπλέον μπορεί να εντοπίζει χημικές και ραδιενεργές ουσίες, νάρκες αλλά και να σκανάρει τον βυθό. Και βέβαια εφοδιάζεται με πολυβόλα και άλλα πολλά οπλικά συστήματα…

Το ελικόπτερο-ελεύθερος σκοπευτής


Το λένε Autonomous Rotorcraft Sniper System (ARSS) και είναι ένα μη επανδρωμένο και πανάλαφρο ελικόπτερο που πιάνει ταχύτητες 220 χλμ/ώρα και μπορεί να πετά για 9 ώρες χωρίς στάση για ανεφοδιασμό. Είναι εφοδιασμένο με όπλο που μπορεί να ρίχνει 10 καλοϋπολογισμένες βολές το λεπτό, βγάζοντας νοκ-άουτ κινητήρες αυτοκίνητων με μία μόνο σφαίρα. Ο αυτόματος πιλότος πετά το ελικόπτερο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, την ίδια ώρα που ο άνθρωπος λειτουργεί το όπλο με τηλεχειρισμό: το μόνο που χρειάζεσαι για τον ιπτάμενο αυτό δολοφόνο είναι ένα laptop και ένα χειριστήριο κονσόλας…

Το εξαιρετικά ακριβές βλήμα


Ο ελεύθερος σκοπευτής έχει μεν το πλεονέκτημα να βρίσκεται μακριά από τη δράση, το έργο του όμως μόνο εύκολο δεν είναι. Για να περιορίσει τις άστοχες βολές, η DARPA έχει κατασκευάσει μια σφαίρα ικανή να αλλάζει κατεύθυνση καταμεσής της πορείας της! Δεν αποκαλύπτει βέβαια πολλά για την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω της, ξέρουμε πάντως ότι η λειτουργία της βασίζεται σε οπτική καθοδήγηση πραγματικού χρόνου μέσω συστήματος λέιζερ. Η σφαίρα EXACTO βρίσκει τον στόχο της ανεξαρτήτως καιρού ή κίνησης του στόχου, καθώς τα μικροσκοπικά της πτερύγια επαναπροσδιορίζουν την πορεία της 30 φορές το δευτερόλεπτο…

Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο


Το αμερικανικό Ναυτικό είναι έτοιμο να συμπεριλάβει στο οπλοστάσιό του ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο που μπορεί να βάλει κατά στόχων της στεριάς που βρίσκονται σε απόσταση ακόμα και 160 χιλιομέτρων. Η διαφορά του από το παραδοσιακό κανόνι είναι ότι αυτό δεν χρησιμοποιεί καμιά εκρηκτική ύλη για να εκτοξεύσει το βλήμα, αλλά βασίζεται στα φαινόμενα του ηλεκτρομαγνητισμού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να εξαπολύσει το φονικό του φορτίο με ταχύτητες που αγγίζουν τα 6 Mach! Όπως είπαμε, το βλήμα δεν χρειάζεται εκρηκτική ύλη, καθώς η δύναμη της πρόσκρουσης είναι ικανή να κάνει από μόνη της τη δουλειά (το βλήμα κινείται με ταχύτητες μεγαλύτερες από 7.000 χλμ/ώρα)…

Η Hydra


Σαν τη μυθολογική Λερναία Ύδρα, το πολεμικό σύστημα έχει την ικανότητα να πλήττει τον στόχο του από διάφορες μυστικές τοποθεσίες ταυτοχρόνως! Αδιάβροχα κοντέινερ περιμένουν στον βυθό της θάλασσας να εξαπολύσουν τα ιπτάμενα και πλωτά drones τους, επιφέροντας μια συνδυασμένη επίθεση που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος. Η Hydra προορίζεται να αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα μέχρι το 2018 και η ακτίνα δράσης της θα καλύπτει όλο σχεδόν τον πλανήτη, καθώς χαρακτηρίζεται ιδανική για τη μάχη κατά της πειρατείας αλλά και οποιουδήποτε αιφνιδιασμού…

Το X-47B


Το μη επανδρωμένο πολεμικό drone των 813 εκατ. δολαρίων αποτελεί ορόσημο στη δύναμη πυρός του αέρα. Ακριβέστατο, μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται πλήρως αυτόνομα ακόμα και στον στριμωγμένο χώρο ενός αεροπλανοφόρου, συνοδεύοντας τα αεροσκάφη σε πραγματικές συνθήκες χωρίς να παρενοχλεί την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Κινείται με ταχύτητες κοντά στο φράγμα του ήχου και διαθέτει αυτονομία πρωτόγνωρη για ιπτάμενο σκάφος, με τα πρώτα του αποτελέσματα να είναι τόσο ενθαρρυντικά που απειλείται πια η δουλειά των πιλότων…

Το άρμα μάχης GXV-T


Τα άρματα μάχης, ακόμα και τα σύγχρονα, δεν φημίζονται για την ευκινησία τους, κάτι που έχει βαλθεί να αλλάξει η DARPA με το γρήγορο, ευέλικτο και «έξυπνο» GXV-T. Το σκεπτικό εδώ είναι ότι η θωράκιση δεν μπορεί να αντέξει πολλές βολές, οπότε δεν έχει νόημα να θωρακίσεις εξτρά ένα άρμα μάχης υπονομεύοντας την ταχύτητα και την ευελιξία του. Το νέο concept θέλει λοιπόν τα τανκς να περνούν απαρατήρητα και να κάνουν κόλπα για να αποφεύγουν τα βλήματα μέσω προωθημένων συστημάτων ανάρτησης, που μπορούν να το κάνουν να σκύβει ή να ανυψώνεται στη στιγμή!

Αλλά και μέσω πρωτόγνωρης επιτάχυνσης φυσικά, καθώς το να τρέξει για να βγει από την τροχιά του βλήματος είναι ένας ιδανικός τρόπος να αποφύγει τα εχθρικά πυρά. Κι αν όλα αυτά αποτύχουν, οι ανεξάρτητες πλάκες θωράκισης του άρματος μάχης αλλάζουν θέση ώστε να προστατεύσουν το σκαρί εκεί ακριβώς που προορίζεται να βληθεί. Και βέβαια όλα αυτά γίνονται πλήρως αυτόματα, την ίδια στιγμή που το πρωτότυπο μπορεί και διαφεύγει τον εντοπισμό από υπέρυθρους, ηλεκτρομαγνητικούς και ακουστικούς ανιχνευτές…

Το πειραματικό CHAMP


Η Boeing, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έχει σχεδιάσει και ελέγξει επιτυχώς ένα προωθημένο σύστημα που μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας κάθε ηλεκτρονική συσκευή που θα βάλει στον στόχο του. Καμιά πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη για το πώς δουλεύει το Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project, ξέρουμε πάντως ότι μπορεί να πλήξει αρκετούς στόχους με τη μία, αφήνοντας τα υπόλοιπα άθικτα. Το σύστημα στοχεύει κυρίως στα ραντάρ και ευαγγελίζεται την επόμενη μέρα των ένοπλων συγκρούσεων, καθώς το να βγάλεις εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρού με τη μία και πριν από την επίθεση σού δίνει μεγάλο κεφάλι στη μάχη.