ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα έσβησε μια στιγμή ντροπής από την ευρωπαϊκή ιστορία

Μεγάλη νίκη του Τσίπρα αλλά και της Ευρώπης, βλέπει ο Πολ Κρούγκμαν, στο πρώτο του σχόλιο μετά το ηχηρό «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει την «εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού» που, όπως λέει, «ήταν μια στιγμή ντροπής για την ευρωπαϊκή ιστορία.

Ολόκληρο το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν:

«O Tσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα και ενίσχυσαν τη θέση τους μπροστά σ’ αυτά που έρχονται.

Δεν είναι οι μόνοι νικητές: Θα έλεγα ότι η Ευρώπη και η ευρωπαική ιδέα επίσης πέτυχαν μια μεγάλη νίκη – τουλάχιστον υπό την έννοια ότι γλύτωσαν τη σφαίρα.

Γνωρίζω ότι δεν έχουν την ίδια άποψη οι περισσότεροι. Αλλά δείτε το από αυτή τη σκοπιά: Μόλις γίναμε μάρτυρες της αντίστασης της Ελλάδας σε μια εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού με στόχο να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και να απαλλαχθεί από την κυβέρνησή του.

Η εκστρατεία αυτή ήταν μια στιγμή ντροπής για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία κι εάν πετύχαινε θα δημιουργούσε ένα πραγματικά κακό προηγούμενο.

Αλλά δεν συνέβη. Δεν χρειάζεται να αγαπάει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πιστεύει ότι ξέρει τι κάνει – δεν είναι ξεκάθαρο ότι ξέρει, αν και η τρόικα είναι ακόμα χειρότερη – για να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μόλις σώθηκαν από τα χειρότερα ένστικτα τους.

Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να πειθαρχήσει υπό το κλίμα τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα είχε αμαρτήσει με τρόπο που θα αμαύρωνε τη φήμη της για πολλές γενιές. Αντίθετα, συνέβη κάτι που θα μπορούσαμε τελικά να θεωρήσουμε κι ως παραλογισμό.

Και αν τελικά η Ελλάδα τελικά εγκαταλείψει το ευρώ; Υπάρχει πραγματικά ένα πολύ καλό επιχείρημα για Grexit τώρα – και σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατία έχει μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε νομισματική διευθέτηση».