ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Νέα προσπάθεια ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Ένα ρωσικό ρομποτικό διαστημόπλοιο θα προσπαθήσει να σπάσει ένα αρνητικό «σερί» αποπειρών ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού την Παρασκευή, μετά την καταστροφή πυραύλου της SpaceX και την απώλεια του ρωσικού Progress 59, το οποίο έπεσε πίσω στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μετά από απώλεια ελέγχου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι πριν οκτώ μήνες είχε εκραγεί πύραυλος με αποστολή της Orbital ATK προς τον σταθμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του space.com, το Progress 60 είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί από το Μπαϊκονούρ στις 10:55 (τοπική ώρα Καζακστάν, 6:55 ώρα Ελλάδας).

Επανειλημμένα έχει υπογραμμιστεί ότι οι ανεπιτυχείς αυτές αποστολές δεν έχουν αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς έχουν εφόδια ως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από κάθε πλευρά να είναι επιτυχής η αποστολή του Progress 60, που είναι φορτωμένο με 880 κιλά καύσιμο, 48 κιλά οξυγόνο, 420 κιλά νερό, 1.420 κιλά τρόφιμα, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για πειράματα κ.α.

Αν όλα πάνε καλά, το διαστημόπλοιο αναμένεται να φτάσει στον Σταθμό στις 5 Ιουλίου, στις 9:00 ώρα Ελλάδας.

Στις 22 Ιουλίου αναμένεται να αποσταλούν στον σταθμό με διαστημόπλοιο Σογιούζ μια τριάδα αστροναυτών: Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο, ο Κτζελ Λίντγκρεν της NASA και ο Κιμίγια Γιούι (Ιαπωνία). Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί οι κοσμοναύτες Γενάντι Παντάλκα και Μιχαήλ Κορνιένκο, καθώς και ο Σκοτ Κέλι της ΝASA, με τους Κορνιένκο και Κέλι να είναι στον τρίτο μήνα μιας αποστολής που θα διαρκέσει έναν χρόνο. Επίσης, ρομποτική αποστολή ανεφοδιασμού αναμένεται να λάβει χώρα και στα μέσα του Αυγούστου, με το ιαπωνικό H-2 Transfer Vehicle.