ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ένα πραγματικό τέρας του βυθού: «Καρχαρίας- προσκυνητής» 6,3 μέτρων στα νερά της Αυστραλίας (Βίντεο)

Ακόμα και αν ο άνθρωπος θεωρείται από πολλούς ως το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη Γη, είναι πολλά τα είδη τα οποία, εάν βρεθούν απέναντί του στο φυσικό τους περιβάλλον, τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι εξακολουθεί πολύ συχνά να είναι εντελώς αδύναμος απέναντι στα πλάσματα της φύσης και του ενστίκτου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, ο αλλόκοτος καρχαρίας, 6,3 μέτρων, που πιάστηκε στο Πόρτλαντ της Βικτώρια (Αυστραλία) από τον Τζέιμς Όουεν και το πλήρωμά του, είναι ένας «καρχαρίας- προσκυνητής» (Cetorhinus maximus - Κητόρινος ο μέγιστος, γνωστός στις ελληνικές θάλασσες ως «παπάς» ή «σαπουνάς»). Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους. Το εν λόγω περιστατικό ήταν η πρώτη θέαση του συγκεκριμένου καρχαρία στα αυστραλιανά νερά εδώ και 85 χρόνια.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους.Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους, ενώ είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά.

Αποτελεί εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής.Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς δραματικά.