ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αστεροειδείς πέφτουν στο ίδιο σημείο της Γης με 175 εκατ. χρόνια διαφορά – Clearwater

Το μυστήριο του σχηματισμού των γειτονικών λιμνών Clearwater στο Κεμπέκ του Καναδά υποστηρίζουν ότι εξιχνίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι δύο λίμνες δημιουργήθηκαν από την ταυτόχρονη πτώση δύο αστεροειδών στην περιοχή πριν από 285 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, η εξέταση των πετρωμάτων των δύο λιμνών έδειξε ότι δημιουργήθηκαν μεν από αστεροειδείς, ωστόσο τα δύο μετέωρα συνετρίβησαν στη Γη με διαφορά πολλών εκατομμυρίων ετών και όχι ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ένας αστεροειδής έπεσε στην επίμαχη περιοχή πριν από 460 εκ. έτηκαι ο άλλος έπεσε στο ίδιο ακριβώς σημείο περίπου 175 εκ. έτη αργότερα, δηλαδή 285 εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας.

Ο ένας αστεροειδής δημιούργησε τον ένα κρατήρα διαμέτρου 36 χλμ και ο διαστημικός του συνοδοιπόρος δημιούργησε τον άλλο κρατήρα που έχει διάμετρο 26 χλμ. Οι κρατήρες κάποια στιγμή γέμισαν με νερό και μετατράπηκαν σε λίμνες.

Το φαινόμενο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο, δηλαδή ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη να γίνεται πεδίο πτώσης διαφορετικών αστεροειδών.


Σε αυτή την περιοχή του Καναδά με την ονομασία Λαυρεντία υπήρχε λιγότερη γη πριν από 460 εκατομμύρια χρόνια σε σύγκριση με 285 εκατ. χρόνια πριν, όταν τα νερά υποχώρησαν δημιουργώντας τη χερσαία μάζα γνωστή και ως Πανγαία.