ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Όταν η τεχνολογία «αιχμαλωτίζει» τον εγκέφαλο

Με τα smartphones και τα διάφορα γκάτζετ – που μόνο καφέ δεν φτιάχνουν – να έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας τα ποσοστά των χρηστών που δηλώνουν εξαρτημένοι από τις συσκευές τους ολοένα και αυξάνονται.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των «iDisorders» (όπως ονομάζονται οι διαταραχές που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας) έχει «βαφτιστεί» NetBrain από τους ψυχολόγους και αφορά την εκδήλωση ναρκισσιστικών συμπεριφορών των χρηστών, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τον φόβο μη χάσουν το παραμικρό.

Τα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή, κατά τους ειδικούς, είναι συνήθως χρήστες υπολογιστή ή smartphone, οι οποίοι καταφεύγουν στον διαδικτυακό τζόγο, κάνουν υπερβολική χρήση των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ιστοσελίδων ηλεκτρονικών παιχνιδιών και διαφόρων εφαρμογών.

Οι κάτοχοι smartphones φάνηκε να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης NetBrain συγκριτικά με όσους δηλώνουν πιστοί στις παλιότερες συσκευές τους.

Δυσκολία συγκέντρωσης, αντικοινωνική και ναρκισσιστική συμπεριφορά εμφανίζουν τα άτομα που πάσχουν από NetBrain, τη διαταραχή που σχετίζεται με την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου μέσω υπολογιστή ή smartphone

«Δέσμιοι» των γκάτζετ

Στον προσδιορισμό της νέας διαταραχής προχώρησαν ερευνητές από τη βρετανική εταιρεία VisualDNA και ψυχολόγοι από το University College του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προχώρησαν στην καταγραφή των συμπεριφορών 1.000 ενηλίκων βάσει της χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου και των διαδικτυακών τους επισκέψεων.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περίπου το 11% των Βρετανών πάσχει από NetBrain – ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 5,7 εκατ. άτομα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν αρκετά υψηλό αριθμό καθώς είναι αντίστοιχος των δυσλεκτικών Βρετανών. Βασικό χαρακτηριστικό της «hi-tech» διαταραχής είναι η τάση για κοινωνική απομόνωση.

Οι ίδιοι τονίζουν ακόμη ότι τα άτομα που χαρακτηρίζονται «παθιασμένα» ως προς τη γενικότερη συμπεριφορά τους, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια εξάρτηση από την τεχνολογία συγκριτικά με άλλα. Το εργασιακό στρες ωστόσο θεωρείται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο κύριος «ένοχος» για τον κίνδυνο NetBrain.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι σχεδόν το 6%, δηλαδή περίπου 182 εκατ. άτομα, εμφανίζουν εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

Οι τεχνολογικές απαιτήσεις «αναπλάθουν» τον εγκέφαλο

Πρόσφατη μελέτη ελβετών ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης είχε δείξει ότι η χρήση των «έξυπνων» κινητών έχει αναπτύξει τόσο βαθιές ρίζες στον σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει καταφέρει να αλλάξει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων φάνηκε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν κινητά αφής σε καθημερινή βάση διαθέτουν μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο ενεργό σωματοαισθητικό φλοιό. Πρόκειται για την περιοχή όπου εντοπίζονται τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των αντιχείρων.

Οι νευροεπιστήμονες εξηγούν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που περνάει κανείς «χαϊδεύοντας» το κινητό του τόσο πιο στενή είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εγκέφαλο και στα δάχτυλα.

«Η νέα αυτή μορφή ψύχωσης με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως π.χ. τα smartphones, αποκαλύπτει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να σμιλεύει τις επιδόσεις του ανάλογα με τις συνθήκες που καλείται να ικανοποιήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης δρ Αρκο Γκος.