ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Έξι παράξενα πράγματα για τον ανθρώπινο οργανισμό που συμβαίνουν στο διάστημα

Η παρατεταμένη διαμονή στο διάστημα κρύβει μερικές εκπλήξεις, αλλά και κάποιους κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάθετε γι αυτούς…

1. Αύξηση ύψους
Μετά από 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι αστροναύτες ψηλώνουν 3% του ύψους τους. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας η σπονδυλική στήλη επεκτείνεται χωρίς να την εμποδίζει κάτι. Το φυσιολογικό ύψος επιστρέφει μετά από μερικούς μήνες στη Γη.

2. Φουσκωμένο πρόσωπο και κοκαλιάρικα πόδια
Λόγω της γήινης βαρύτητας, τα υγρά του σώματος διανέμονται άνισα μέσα στο σώμα. Έτσι στο πάνω μέρος του σώματος υπάρχει μικρότερη ποσότητα υγρών από το κάτω. Η έλλειψη όμως της βαρύτητας το αλλάζει αυτό.

Τις πρώτες εβδομάδες υπό τροχιά, τα υγρά διανέμονται ομοιόμορφα στο σώμα, με αποτέλεσμα οι αστροναύτες να φαίνονται «πρησμένοι» στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, το σώμα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και το φαινόμενο αυτό σταματά.

3. Προβλήματα συντονισμού
Μετά την επιστροφή στη Γη, πολλοί αστροναύτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή τους. Αρκετές φορές τους πέφτουν αντικείμενα, καθώς ξεχνούν την ύπαρξη της βαρύτητας και ότι αν αφήσεις κάτι αυτό δεν θα αιωρηθεί, αλλά θα πέσει κάτω.

4. Μείωση μυικής μάζας
Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας οι μύες δεν χρειάζονται τόσο πολύ για να υποστηρίξουν το σώμα. Σχεδόν αμέσως μόλις οι αστροναύτες βρεθούν στο διάστημα, οι μύες απορρίπτουν τους «άχρηστους» μυϊκούς ιστούς.

Αυτό μπορεί να είναι καλό στο διάστημα, όμως εγκυμονεί κινδύνους κατά την επιστροφή στη γη. Οι αστροναύτες γυμνάζονται 2 ώρες καθημερινά για να διατηρήσουν τους μύες τους σε καλή κατάσταση.

5. Μείωση ωστικής μάζας
Το ίδιο συμβαίνει και με την πυκνότητα των οστών των αστροναυτών. Κάθε μήνα μπορεί να χαθεί το 1% της ωστικής μάζας των οστών τους αν δεν γυμνάζονται. Στον διαστημικό σταθμό υπάρχουν ειδικά όργανα γυμναστικής για τον σκοπό αυτό.

6. Δυσκολία στον ύπνο
Οι αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό έχουν πει ότι συχνά βλέπουν έντονες λάμψεις καθώς προσπαθούν να κοιμηθούν. Οι λάμψεις αυτές είναι από τις κοσμικές ακτίνες (σωματίδια υψηλής ενέργειας που «ταξιδεύουν» στο ηλιακό μας σύστημα) που μοιάζουν σαν πυροτεχνήματα.

Παρ” όλη τη ραδιενέργεια, τα σωματίδια αυτά δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους αστροναύτες, λόγω της σύντομης παραμονής τους στο διάστημα.